Raul Castro - primit oficial la Paris, nouă etapă de normalizare a relațiilor Cubei cu Europa

Raul Castro - primit oficial la Paris, nouă etapă de normalizare a relațiilor Cubei cu Europa

Președintele cubanez Raul Castro începe luni o vizită de stat de două zile în Franța, marcată de o întâlnire cu președintele francez Francois Hollande, ceea ce subliniază o normalizare a relațiilor acestei țări comuniste din Caraibe cu țările occidentale, potrivit AFP. Prezent de sâmbătă la Paris pentru un sejur strict privat, Raul Castro începe luni dimineața, la Arcul de Triumf — situat în extremitatea vestică a bulevardului Champs-Elysees, împodobit în culorile țării sale — prima vizită ofcială a unui șef de stat cubanez în capitala franceză după cea a fratelui său mai mare, Fidel Castro, în urmă cu 21 de ani.

În mai 2015, Francois Hollande fusese el însuși primul șef de stat occidental care vizitase Cuba după victoria revoluției castriste asupra regimului Batista în 1959.

Cei doi conducători se vor reîntâlni la 16:00 GMT la Palatul Elysee pentru o întrevedere, urmată după o oră de semnarea a 12 acorduri și a unei declarații comune de presă. O 'masă oficială' va încheia acest summit franco-cubanez.

Vizita va continua marți prin întâlniri cu președinții Adunării naționale și Senatului, cu primul ministru Manuel Valls și cu primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Franța, potrivit președinției, intenționează să se afirme cu această ocazie ca 'primul partener' politic și economic european al Cubei.

Mai multe întreprinderi mari franceze au investit în Cuba, începând cu grupul Pernod-Ricard care produce acolo Rhum Havana Club, dar și Accor în turism, Bouygues în construcții, Alcatel-Lucent în telecomunicații, Total și Alstom în domeniul energetic.

Însă cu un volum de circa 180 de milioane de euro anual, schimburile comerciale rămân la nu nivel foarte redus. Ele 'nu sunt încă la înălțimea ambițiilor noastre', a recunoscut vineri ministrul francez al comerțului exterior, Matthias Fekl.

Franța așteaptă astfel întărirea prezenței întreprinderilor sale într-o țară care se deschide progresiv economiei de piață prin încheierea unor acorduri în domeniile turismului, transporturilor și comerțului.

Parisul vede, de asemenea, în Havana un 'element-cheie' al relansării relației sale cu America Latină. Ca un îndepărtat ecou al vizitei istorice în regiune a generalului de Gaulle în 1964, președintele Hollande va efectua la sfârșitul lunii februarie un turneu prin Peru, Argentina și Uruguay.

Cuba a început o apropiere spectaculoasă de SUA la sfârșitul anului 2014, concretizată prin redeschiderea ambasadelor în cele două țări în vara trecută.

Din aprilie 2014, Havana discută și cu Uniunea Europeană pentru a instaura un 'cadru al dialogului politic și cooperării' destinat să pună capăt vechilor dispute legate asupra drepturilor omului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu