Războinicii cibernetici ai Ucrainei și Rusiei se duelează pe linia frontului

Războinicii cibernetici ai Ucrainei și Rusiei se duelează pe linia frontului

Operatorii cibernetici din Ucraina sunt desfășurați în primele linii ale războiului, duelându-se în apropiere cu omologii lor ruși într-un nou tip de bătălie high-tech.

Foto Shutterstock

„Avem oameni care sunt direct implicați în luptă”, spune Illia Vitiuk, șefa departamentului cibernetic al Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU).

Vorbind în interiorul sediului SBU puternic protejat, el explică modul în care echipele sale îmbină abilitățile hackerilor și ale forțelor speciale - intrând în sistemele rusești, lucrând alături de lunetişti și implementând cele mai noi tehnologii.

Departamentul folosește sisteme de recunoaștere vizuală de inteligență artificială (AI) pentru a analiza informațiile colectate de la dronele aeriene (împreună cu informațiile din surse umane, sateliți și alte surse tehnice) pentru a oferi ținte pentru armată.

„Înțelegem ce tip de arme militare sunt pe cale să folosească și în ce direcție”, spune Vitiuk.

Echipele sale vor sparge, de asemenea, camerele de supraveghere de pe teritoriul ocupat pentru a urmări mișcările trupelor ruse. Și direcționează dronele kamikaze să neutralizeze camerele rusești care spionează mișcările ucrainene. A face acest lucru necesită adesea echipe care lucrează sub acoperire, aproape de țintă.

Dronele - uneori folosite pentru supraveghere și alteori pentru a acționa ca arme - au fost la vârful inovației în acest conflict.

Echipa cibernetică a SBU are propriile drone și joacă un joc de-a șoarecele și pisica pentru a le perturba pe cele care aparțin Rusiei. Implementează senzori pentru a detecta dronele, astfel încât operatorii să nu le blocheze, ci să încerce să preia controlul, trimițând comenzi pentru a le face să aterizeze.

Toate aceste manevre trebuie deseori făcute de aproape. Acest lucru înseamnă riscuri pentru membrii echipei. "Trebuie să-i protejezi acolo. Așa că trebuie să ai și securitate în jurul lor", explică Vitiuk.

În primele etape ale războiului, dronele mici au zburat până la 10 km de front. Dar acum operatorii ucraineni trebuie să fie mult mai aproape, pentru a depăși semnalele rusești de bruiaj.

„Distanța până la linia frontului se scurtează chiar acum”, explică Anton, în timp ce privește o dronă zburând deasupra capului. „Conexiunea noastră trebuie să fie mai puternică decât bruiajul”.

Serviciile ruse de informații și-au mutat, de asemenea, unele dintre echipele lor cibernetice aproape de linia frontului, spune Vitiuk.

Aceasta este necesar pentru a comunica mai rapid cu armata și pentru a oferi rapid acces direct la dispozitivele ucrainene capturate sau la comunicațiile din apropiere. Un dispozitiv capturat poate fi apoi folosit pentru a aduna mai multe informații tactice înainte ca oamenii să realizeze că este în mâinile Rusiei.

La Serviciul de Securitate, echipa cibernetică a lui Illia Vitiuk lucrează pentru a contracara hackerii de elită din serviciile de spionaj ale Rusiei, pentru a pătrunde în sistemele lor informatice și a le asculta apelurile telefonice.

„Întotdeauna spun că Ucraina a dezmințit mitul despre puternicii hackeri ruși”, spune el, comparând lupta cu doi luptători în ringul de box care se cunosc bine unul pe celălalt. „Nu a fost ușor“, adaugă el.

Moscova aruncă aproape toată expertiza sa cibernetică împotriva Ucrainei, ceea ce o lasă cu o capacitate redusă de a ataca ținte occidentale.

Dacă Ucraina va cădea, avertizează Vitiuk, atunci aceste atacuri vor fi îndreptate în altă parte.

Dar în lupta cu adversarul lor rus, Ucraina și alți aliați învață, de asemenea, noi moduri prin care tehnologia poate fi integrată în câmpul de luptă modern.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?