Războiul din Ucraina. De ce nu reușesc rușii să distrugă tunurile autopropulsate Caesar care fac ravagii la Avdiivka?

Războiul din Ucraina. De ce nu reușesc rușii să distrugă tunurile autopropulsate Caesar care fac ravagii la Avdiivka?

Rusia continuă să folosească batalioane disciplinare Storm-Z în atacuri frontale, care duc la pierderi foarte mari ce depășesc jumătate din efective, în doar câteva zile, susține Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe ucrainean Tavria, care luptă la Avdiivka.

” În special, unitățile Storm-Z vor fi folosite în alte atacuri în valuri. Aceasta înseamnă că nu au prea multe echipamente militare”, a spus Ștupun.

„Forbes“ scrie că Brigăzile de infanterie ucraineană din Avdiivka au fiecare propriile lor obuziere și lansatoare de rachete, dar principala putere de foc de artilerie din zonă aparține Brigăzii 55 de Artilerie a armatei ucrainene.

Brigada 55 de Artilerie este una dintre cele 14 brigăzi de artilerie separate din armata ucraineană. Are în dotare o combinație de obuziere, inclusiv cele sovietice Giatsint-B și Msta-B – și, de asemenea, cel puțin 10 obuziere autopropulsate Caesar, donate de Franța și aliații din NATO.

Obuzierele de 155 de milimetri montate pe camion sunt deosebit de valoroase într-o luptă intensă, fiind foarte mobile. „Cezar vă permite să luați o poziție de tragere și să deschideți focul în mai puțin de un minut”, a declarat un tunar ucrainean la Radio Europa Liberă.

Tragerea în țintă și părăsirea poziției durează între 3 și 5 minute, ceea ce face din Caesar un luptător extrem de agil în evitarea focului contrabateriei rusești.

Pentru a lovi o baterie Caesar, rușii trebuie să trianguleze sursa obuzelor care sosesc, să trimită o dronă pentru a observa obuzierele care trag, apoi să-și îndrepte propriile arme pentru a trage înapoi – totul în 180 de secunde.

Operațiunea aceasta pare o misiune aproape imposibilă, întrucât armata rusă se pare că nu a eliminat niciunul dintre obuzierele Caesar ale Brigăzii 55, în timp ce acestea fac pagube serioase, mai ales în combinație cu obuzele cu fragmentație M864, de fabricație americană, fiecare dintre acestea împrăștiind 72 de bombe de dimensiunea unei grenade.

”Totul e rapid și curat. Ajungem în poziție de luptă - 50 de secunde, lovim la 22 de km, 4-5 trageri pe minut - 55 de secunde. Am dispărut”, susțin tunarii ucraineni.

Acum, o salvă bine țintită de muniții M864, cu dispersie, poate devasta plutoane întregi ale inamicului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB