„Războiul din umbră”: Trei nave militare rusești au navigat în zona producerii exploziilor de la gazoductele Nord Stream

„Războiul din umbră”: Trei nave militare rusești au navigat în zona producerii exploziilor de la gazoductele Nord Stream

Trei nave militare rusești cu capacitatea de a desfăşura operaţiuni subacvatice se aflau în zona din apropierea locului producerii exploziilor la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în septembrie anul trecut, arată o investigație jurnalistică realizată de televiziunile publice din ţările scandinave.

FOTO Shutterstock

Cele trei nave au plecat de la bazele lor din Sankt Petersburg şi Kaliningrad și s-au aflat în zonă timp de mai multe ore, iar, într-un caz, aproape o zi: primele două, în iunie, iar ultima, cu cinci zile înainte de explozii.

Investigaţia, numită „The Shadow War” („Războiul din umbră”), reconstituie traseul navelor în baza unor comunicaţii radio, imagini din satelit şi semnale de la emiţătoarele navelor, care au fost însă dezactivate în anumite momente.

Comunicaţiile radio dintre navele respective şi bazele lor au fost interceptate de un fost ofiţer de marină britanic care până acum câţiva ani activase într-o unitate ce monitoriza Flota rusă din Marea Baltică.

Prima ambarcaţiune, a cărei identitate nu a putut fi stabilită, a plecat din Kaliningrad la 6 iunie, a ajuns la nord-est de insula daneză Bornholm în ziua următoare şi a navigat la patru kilometri sud de locul în care s-au produs trei dintre cele patru scurgeri ale conductei, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres .

O săptămână mai târziu, în zonă a sosit o altă navă, identificată ca Sibiriakov, care a rămas timp de o zi acolo şi care, conform comunicării radio interceptate, s-a aflat în acelaşi loc de lângă Nord Stream 1 ca şi vasul de dinainte. Prezenţa celor două nave în zonă a coincis cu manevrele BALTOPS desfășurate de NATO în Marea Baltică.

Ultima navă rusă, SB-123, a navigat în zonă timp de aproape o zi, între 21 şi 22 septembrie. SB-123 este utilizată ca navă de sprijin în operaţiunile cu submarine, precizează experţi de la Universitatea din Copenhaga.

„Războiul din umbră” este un serial documentar care a început să fie difuzat în urmă cu două săptămâni şi care, în episoadele anterioare, a sugerat că zeci de nave ruseşti au patrulat în Marea Nordului în ultimele luni pentru a aduna informaţii despre infrastructura critică în vederea unor posibile acte de sabotaj, notează EFE.

În total, au fost localizate câte două scurgeri la fiecare conductă: toate în apele internaţionale din Marea Baltică. Autoritățile daneze și cele suedeze au evocat un act de sabotaj orchestrat de un actor statal.

Autorităţile daneze, germane, suedeze, precum şi cele ruse au deschis anchete proprii în legătură cu aceste explozii.

În aprilie, Parchetul suedez a catalogat acest caz drept „complicat” şi a transmis că va fi „dificil” de stabilit exact cine a fost făptaşul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…