Războiul e război, afacerile sunt afaceri/Zeci de nave pline cu gaze lichefiate plutesc în largul coastelor europene, așteptând să crească prețurile

Războiul e război, afacerile sunt afaceri/Zeci de nave pline cu gaze lichefiate plutesc în largul coastelor europene, așteptând să crească prețurile

Peste 30 de nave-cisternă pline cu gaze lichefiate plutesc în largul coastelor Europei, deoarece comercianții așteaptă creșterea prețurilor, scrie Financial Times, potrivit Insider .

Navele, care transportă împreună gaze naturale lichefiate în valoare de 2 miliarde de dolari, se află pe mare în nord-vestul Europei și în Peninsula Iberică.

„Navele au fost puse în așteptare, în afara terminalelor europene de recepție a gazelor lichefiate, urmărind ceea ce ei speră să ajungă o piață premium pentru acest combustibil”, a declarat Felix Booth de la Vortexa pentru Financial Times.

Potrivit acestuia, va dura probabil încă o lună pentru ca navele să găsească un terminal pentru a-și descărca marfa, deoarece spațiile de depozitare s-au umplut.

„Deocamdată, aceste nave sunt motivate să își mențină pozițiile”, a spus el.

Se așteaptă ca vremea mai rece să influențeze în cele din urmă cererea de energie, care, la rândul său, să crească prețurile.

Prețurile gazelor naturale în Europa au scăzut de la maximele din august, când au depășit 346 de euro pe megawat-oră, datorită temerilor că reducerile Rusiei la fluxurile sale de export ar provoca o criză energetică în timpul iernii.

Temperaturile mai blânde decât de obicei, consumul redus de gaz și spațiile de depozitare din Europa care se umplu rapid înainte de iarnă au contribuit la scăderea prețurilor.

Cu toate acestea, comercianții care își țin navele în largul mării pariază că prețurile vor urca în lunile următoare, pe măsură ce vremea mai rece se va instala.

Contractele futures pe gaze naturale olandeze TTF, prețul de referință european, au scăzut cu 3,42%, la 121,145 euro pe megawat oră, la ultima verificare de vineri la bursa ICE.

Gigantul energetic de stat al Rusiei a amenințat, de asemenea, că va reduce complet fluxurile de gaze naturale către Europa dacă se va impune un plafon de preț al gazului rusesc, un alt potențial factor de creștere a prețurilor.

Alte 30 de nave sunt de așteptat să se alăture celor aflate în larg înainte de lunile de iarnă, mai precizează Financial Times.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...