RBL: România are nevoie de creşterea colectării taxelor şi impozitelor, dar nu eliminarea cotei unice va duce la asta

RBL: România are nevoie de creşterea colectării taxelor şi impozitelor, dar nu eliminarea cotei unice va duce la asta

România are nevoie de creşterea colectării taxelor şi impozitelor şi descreşterea decalajelor sociale, dar nu eliminarea peste noapte a cotei unice va duce la asta, ci o serie de alte măsuri, susţin reprezentanţii Romanian Business Leaders (RBL).

Antreprenorii precizează că zilele acestea au aflat că sistemul fiscal de referinţă după care companiile şi-au făcut planurile de dezvoltare pentru anii următori ar putea fi dat complet peste cap.

"Da, România are nevoie de creşterea colectării taxelor şi impozitelor şi descreşterea decalajelor sociale. Dar nu eliminarea peste noapte a cotei unice va duce la asta, ci o serie de alte măsuri, de la evitarea excepţiilor şi a scutirilor nefundamentate economic, la regândirea sistemului de contribuţii sociale, de la lupta reală cu evaziunea fiscală, la reformarea ANAF prin digitalizare şi profesionalizare", se menţionează într-un comunicat al celei mai reprezentative organizaţii a antreprenorilor români transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, pentru o ţară aflată deja în topul statelor cu cea mai mare impozitare a veniturilor din muncă, o escaladare suplimentară a costului muncii pentru angajaţi şi angajatori va duce la o nouă migrare a veniturilor în zona gri/neagră, la un nou val de emigrare a specialiştilor şi la o escaladare a preţurilor în multe domenii, la o scădere a atractivităţii României pentru orice fel de investiţii - toate pe fondul crizei Covid şi al crizei generalizate a forţei de muncă.

"Antreprenorii români încearcă să înţeleagă care e direcţia în care se îndreaptă România cu noii căpitani aflaţi la cârma ei. De câteva luni pendulăm între speranţa ieşirii din criză şi reîntoarcerea în plină criză pandemică. Trecem de la euforia aprobării unui plan de redresare şi rezilienţă de zeci de miliarde de euro, care ar trebui să modernizeze România, la întoarcerea în instabilitate şi impredictibilitate fiscală, cu declaraţii care ne ţin treji noaptea. Suntem într-un yo-yo exasperant", a spus Dragoş Petrescu, preşedintele Romanian Business Leaders.

Reprezentanţii organizaţiei afirmă că există patru cuvinte pe care antreprenorii încearcă să le elimine din exprimări, dar care "îi ţin noaptea treji", respectiv predictibilitate, stabilitate, transparenţă şi responsabilitate. "Noi înşine facem haz pe seama lor, pentru că atât de mult le-am repetat, că au devenit clişee. Şi cu toate acestea, ele reprezintă cele patru lucruri care ne ţin noaptea treji, pe noi antreprenorii: predictibilitate, stabilitate, transparenţă, responsabilitate. Sau mai bine zis lipsa lor", menţionează aceştia.

Romanian Business Leaders subliniază că trecerea României în 2004 de la cotele progresive la cota unică a fost un câştig extraordinar şi un element cheie pentru creşterea economică şi socială accelerată din ultimii 17 ani.

Această măsură a favorizat creşterea masivă a clasei de mijloc a ţării, prin dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, descurajând emigrarea specialiştilor şi a investiţiilor, iar 150.000 de locuri de muncă au fost aduse la lumină şi fiscalizate, astfel încât de la circa 2% aport în PIB al impozitului pe venit în 2004, s-a ajuns la 3,7% aport în PIB în 2017 şi 2018, cu o scădere ulterioară cauzată de micşorarea cotei unice şi de introducerea unor facilităţi fiscale pentru anumite sectoare.

De asemenea, cota unică a contribuit la triplarea PIB-ului ţării de la 75 de miliarde de dolari în 2004, la 249 de miliarde de dolari în 2020, a simplificat sistemul de administrare fiscală atât din perspectiva contribuabilului, cât şi a autorităţilor fiscale, reducând costurile de prelucrare/procesare a declaraţiilor fiscale şi au fost stimulate investiţiile româneşti şi străine şi România a reuşit, în ciuda multor altor obstacole, să se menţină într-o zonă competitivă în grupul ţărilor emergente din Europa Centrală şi de Est.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie apolitică, non-guvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru antreprenorii şi şefii de companii din mediul de business privat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...