Reacția dură a Kievului, după ce Musk a întrerupt accesul la sateliții folosiți de dronele ucrainene

Reacția dură a Kievului, după ce Musk a întrerupt accesul la sateliții folosiți de dronele ucrainene

Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt a reacționat furios după ce compania SpaceX a lui Elon Musk a declarat că a luat măsuri pentru a împiedica serviciul său de comunicații prin satelit Starlink să controleze dronele, care sunt esențiale pentru forțele Kievului în lupta împotriva invaziei rusești.

Gwynne Shotwell, directorul operațional al SpaceX , a declarat, în cadrul unei conferințe în SUA, că decizia surprinzătoare a fost luată pentru că nu a fost niciodată intenția companiei să permită ca Starlink să fie folosit „în scopuri ofensive", notează The Guardian.

Starlink / Foto: Arhivă / Getty Images

Aceasta a dus la o reacție de revoltă joi dimineață din partea lui Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a argumentat că afacerea lui Musk a eșuat în a recunoaște dreptul la autoapărare al Ucrainei.

Companiile, a scris Podoliak pe Twitter, trebuiau să decidă dacă sunt „de partea dreptului la libertate" sau „de partea Federației Ruse și a „dreptului" său de a ucide și de a cuceri teritorii" după invazia neprovocată de anul trecut.

La scurt timp după începerea războiului, Musk, fondatorul SpaceX, a fost de acord să furnizeze gratuit Starlink Ucrainei. Forțele ucrainene folosesc Starlink pentru a ajuta la controlul marii lor rețele de drone de supraveghere, esențiale pentru monitorizarea concentrărilor de trupe rusești și a mișcărilor militare, într-un moment în care forțele Moscovei atacă o mare parte a frontului de est.

Armata țării a devenit rapid dependentă de rețeaua Musk, deoarece alte servicii de internet nu erau disponibile din cauza pagubelor provocate de război, a întreruperilor de curent, a bruiajelor sau pur și simplu pentru că locațiile erau îndepărtate.

Anunțul unilateral al Space X este, de asemenea, în contradicție cu națiunile occidentale, care își intensifică ajutorul militar acordat Kievului pentru a-l ajuta să reziste, acceptând luna trecută să furnizeze tancuri. Acum, acestea se gândesc dacă să furnizeze avioane de luptă, ca răspuns la rugămințile făcute de Zelenski în cadrul unei călătorii la Londra, Paris și Bruxelles în această săptămână.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...