Reacția dură a lui Andrei Ujică după ce Simion a spus că „Phoenix are imnul aur”: Interzic folosirea și însușirea versurilor de orice partid politic

Reacția dură a lui Andrei Ujică după ce Simion a spus că „Phoenix are imnul aur”: Interzic folosirea și însușirea versurilor de orice partid politic

Formația Phoenix a cântat sâmbătă la nunta liderului AUR. Înainte ca aceasta să urce pe scenă, George Simion a declarat că una dintre piesele lor reprezintă imnul partidului pe care-l conduce. În urma acestei replici, scriitorul și regizorul Andrei Ujică a reacționat dur, precizând că interzice folosirea și asumarea vreunui vers al trupei.

Regizorul Andrei Ujică interzice folosirea versurilor trupei Phoenix / Foto Arhivă

„Phoenix are imnul AUR - 'fie să renască numai cel cu har'. Le mulțumesc că nu au cedat presiunilor care au existat ca să nu mai vină astăzi”, a spus Simion pe scenă.

În replică, Andrei Ujică, scriitor și regizor, dar și cel care a compus alături de Șerban Forță piese pentru Phoenix în anii '70, a reacționat virulent la declarația politicianului. Acesta a delimitat formația de partidul AUR și a subliniat că interzice folosirea versurilor în contexte politice.

Aflu cu consternare că un anume George Simion a declarat astăzi la nunta sa că formația Phoenix ar fi compus „imnul AUR: Fie să renască…”, a scris regizorul pe Facebook.

El a continuat, spunând că „în primul rînd, formația Phoenix nu mai există din 1977 și în al doilea rînd, versurile respective, împreună cu toate celelalte de pe dublul album CANTAFABULE, ne aparțin în exclusivitate lui Șerban Foarță și mie. Ele au fost compuse într-un anume context cultural și istoric, care văd că nu mai poate fi citit, darămite interpretat măcar decent momentan.”.

Acesta își încheie mesajul spunând că „interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers de pe albumul CANTAFABULE de către orice fel de mișcare și de către orice partid politic, indiferent de formă, incluzând aici și ideea de imn sau slogan al unei grupări cu care nu aș avea afinități nici în cel mai absurd vis.”.

Andrei Ujică subliniază că în cazul în acre cerința sa nu este respectată, se vede nevoit să își apere drepturile în justiție.

În urma gestului lui Nicu Covaci de a cânta pentru controversatul politician extremist s-a stârnit un val de nemulțumire în rândul fanilor Phoenix, care consideră că altele erau valorile formației care fugea din România comunistă în 1977.

Cel mai dur mesaj a venit de la Ioji Kappl, fostul basist al trupe din Timisoara, care a fost de acord să revină în Phoenix pentru concertul aniversar 60 de ani.

Kappl a transmis că a rupt definitiv legăturile cu Phoenix.

„Mi-e rușine de rușinea lui! Dar nu mi-e rușine, ci sunt mândru de cele realizate atunci! Pentru mine numele Phoenix rămâne în continuare un simbol al rezistenței și al năzuinței spre libertate! Phoenix nu mai există de mulți ani ca trupă, după ce cei cu adevărata “șiră a spinării” au părăsit grupul. Adio reunire! Cu mine nu!”, a scris Josef Kappl pe Facebook.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro