Reacţia Statelor Unite în Ucraina provoacă îngrijorare în rândul liderilor japonezi

Reacţia Statelor Unite în Ucraina provoacă îngrijorare în rândul liderilor japonezi

În 1994, preşedintele american Bill Clinton semna acordul denumit „Memorandumul de la Budapesta” prin care se dorea dezarmarea nucleară a Ucrainei în schimbul unor garanţii de securitate în ceea ce priveşte independenţa sa. Cine ar fi crezut că după 10 ani, acel pact ar putea avea consecinţe nu tocmai favorabile în privinţa relaţiilor bilaterale dintre Japonia şi Statele Unite.

În prezent, oficialii americani se distanţează de acordul semnat la Budapesta prin acceptarea anexării peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă. Mai mult chiar, Statele Unite au caracterizat promisiunile făcute în 1994 drept „non-obligatorii”, ceea ce ridică din ce în ce mai multe întrăbri asupra rolului pe care îl va juca SUA în posibilele conflicte teritoriale ale Japoniei.

Recent, un oficial nipon a întrebat aliaţii americani dacă vor proceda la fel şi in cazul unui conflict militar în Asia. Este cunoscut faptul că autorităţile de la Tokio îşi dispută suveranitatea cu puterea din China asupra arhipelagului Senkaku (Diaoyu), din Marea de Est a Chinei, în care se regăsesc mai multe insule nelocuite, dar extrem de bogate în zăcăminte naturale.

În numeroase rânduri, Japonia a declarat că acele teritorii îi aparţin încă din 1895, an în care şi-a proclamat suveranitatea asupra lor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insulele Senkaku au intrat în administrarea Statelor Unite, îns din 1972 acestea au fost cedate din nou Japoniei. De cealaltă parte, Beijingul susţine că prin Tratatul de la San Francisco îi aparţin şi acele insule.

Chiar dacă Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat că Statele Unite îşi vor respecta angajamentele asumate în faţa Japoniei, oficialii din Tokio sunt îngrijoraţi asupra aliaţilor săi occidentali. Recent, preşedintele Obama, deşi a denunţat n termeni duri anexarea peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, a precizat că în acest caz este exclusă o acţiune militară americană.

„Nu există nicio slăbiciune a Statelor Unite cu privire la angajamentul nostru, complet şi absolut, faţă de securitatea Japoniei”, a declarat recent, Chuck Hagel.

Anul trecut, China s-a aflat la originea unui scandal diplomatic atunci când a declarat unilateral o zonă teritorială, care includea insulele Senkaku, drept o regiune proprie de apărare antieriană.

Acţiunea a fost criticată imediat de Japonia, iar Statele Unite au încercat o intimidare a Beijingului prin trimitea unor avioane de recunoaştere în zonă. Cu toate acestea, Barack Obama a informat companiile aeriene comerciale americane să se conformeze cu cererea Chinei şi să notifice Beijingul atunci când traversează zona.

Oficialii americani au mai subliniat faptul că există diferenţe importante între Ucraina şi Japonia, precum şi între teritoriile disputate, adică peninsula Crimeea şi insulele Senkaku. Diferenţa majoră, afirmă Statele Unite, constă în tipul de garanţii stipulate în tratate. Dacă în Memorandumul de la Budapesta nu sunt definite clar garanţiile de securitate, în tratatul semnat cu Tokio acestea stabilesc că orice atac împotriva Japoniei va atrage cu sine răspunsul Statelor Unite.

Chiar şi aşa, unii lideri japonezi spun că reacţia Statelor Unite în Europa nu le-a inspirat prea multă încredere. Rămâne însă de văzut ce tip de dinamica vor prelua conflictele din Europa sau din Asia, iar în funcţie de acestea, ce fel de rspuns va veni din partea Statelor Unite.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?