Rebeliunea care a zdruncinat Rusia. Tentativă de puci sau maskirovka?

Rebeliunea care a zdruncinat Rusia. Tentativă de puci sau maskirovka?

Noaptea de vineri spre sâmbătă din Rusia s-a dovedit a fi diferită de oricare alta din ultima vreme, ceața războiului devenind densă până la un negru tăciune.

Mercenari Wagner in Rostov pe Don FOTO EPA

Cu un război informațional feroce care se dezlănțuia deja, claritatea evenimentelor a scăzut din ce în ce mai mult, pe măsură ce luptătorii înrăiți de luptă ai grupării Wagner au preluat brusc controlul asupra Rostov-pe-Don, un oraș din sudul Rusiei, la circa 1.100 de kilometri sud de Moscova.

În timp ce veneau informații despre luptătorii Wagner care se îndreptau spre Moscova, după ce preluaseră controlul asupra Voronej, la aproximativ 500 de km distanță de capitală, președintele Vladimir Putin s-a adresat națiunii, sâmbătă dimineață, descriind acțiunea Wagner drept „trădare” și „înjunghiere în spate”. Recunoscând că situația de la Rostov-pe-Don este „dificilă” și administrația locală civilă și militară „blocata efectiv”, Putin a spus că „au fost emise ordine necesare forțelor armate și altor autorități”. În mod surprinzător, președintele rus nu l-a numit pe șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, în discursul său. La rândul său, șeful Wagner a susținut : „Suntem patrioți ai patriei mame. Am luptat și luptăm, toți luptătorii PMC Wagner. Și nimeni nu se va preda cerințelor președintelui, ale FSB, sau ale oricui altcuiva. Pentru că nu vrem ca țara să trăiască mai departe în minciuni, corupție și birocrație. ”.

În ultimele luni, au fost probleme crescânde între Ministerul rus al Apărării și Prigojin, acesta din urmă vizându-i pe Serghei Șoigu și pe șeful armatei ruse Valeri Gherasimov pentru că nu au furnizat muniție mercenarilor săi pentru a lupta cu ucrainenii. Vineri, chiar înainte de a-și lansa asaltul, Prigojin a acuzat armata rusă că i-a atacat și i-a ucis pe mulți dintre luptătorii săi într-un atac aerian asupra unei baze Wagner.

Deși se crede că Grupul Wagner este relativ mic, cu o putere de aproximativ 25.000 de luptători, ei sunt foarte calificați în război și se știe că au condus acțiunea militară a Rusiei în preluarea teritoriilor-cheie din Donețk, Luhansk și Bahmut. Au luptat de partea Rusiei în Mali, Siria și Libia și în alte locuri. Mercenarii Wagner cuprind un grup pestriț de veterani militari, luptători care caută bani și condamnați la închisoare cărora li se promite o viață liberă în schimbul luptei.

Rebeliunea de sâmbătă este însă curioasă și greu de înțeles. În primul rând, ușurința cu care Grupul Wagner a preluat controlul asupra Rostovului și a orașelor din apropiere este mistificatoare. Armata rusă nu pare să fi depus prea mult efort pentru a rezista luptătorilor Wagner. În al doilea rând, mișcarea fulgerătoare spre Moscova. Numai sâmbătă, convoaiele Wagner au acoperit aproximativ jumătate din distanța până la Moscova, preluând controlul asupra Voronej, un oraș-cheie pe drumul către capitală. Astfel de convoaie ar fi în mod normal ținte ușoare pentru avioanele de luptă rusești sau chiar artileria.În al treilea rând, îndrăzneala ideii că doar 25.000 de luptători ar putea înfrunta puterea armatei ruse este ieșită din comun. În al patrulea rând, gruparea Wagner cuprinde în principal comandouri speciale care folosesc sisteme de arme mici. Nu are active și platforme ale forțelor aeriene care sunt indispensabile. În al cincilea rând, a existat o acoperire media de stat fără precedent despre evenimentele în desfășurare, fenomen nemaiîntâlnit în Rusia. Se pune întrebarea dacă statul rus a avut vreun motiv ascuns în propagarea știrii. Nu mai vorbim despre faptul că Aleksandr Lukașenko s-a dovedit în cele din urmă a fi intermediatul "păcii" dintre Putin și Prigojin, acesta din urmă anunțând că-și întoarce trupele din drum și se întoarce în cazarme.

Aceste elemente ridică întrebarea dacă întreaga operațiune face parte din doctrina „Maskirovka” a armatei ruse care folosește un șiretlic pentru a ascunde intențiile reale. În esență, implică distragerea atenției adversarului, ascunderea acțiunilor cuiva și apoi răspândirea dezinformarii pentru a deruta adversarul. „Maskirovka” a luat formă în 1380, când 50.000 de soldați ruși au învins 150.000 de războinici mongoli în bătălia de la Kulikovo. Poate că evoluțiile de sâmbătă au încurajat Ucraina să-și mobilizeze și să-și consolideze forțele militare în locurile și zonele pe care rușii le doresc sau și-a arătat cumva mâna. Sau poate operațiunea a fost o tentativă de înlăturare a duo-ului bine înrădăcinat Șoigu-Gherasimov. Sau poate o astfel de operațiune ar servi și la unificarea rușilor, care ar fi forțați cu atât mai mult să strângă rândurile mai ales pe fundalul războiului aflat în desfășurare din Ucraina. Nu în ultimul rând, s-ar putea să fie și cea mai elementară dintre slăbiciunile umane, lăcomia, care i-a determinat pe mercenarii Wagner conduși de Prigojin să se îndrepte către Moscova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...