Recomandări pentru românii care vin de Paște în țară

Recomandări pentru românii care vin de Paște în țară

Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să-și pregătească din timp călătoria.

Vama Nădlac

În contextul sărbătorilor pascale, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reiterează o serie de recomandări adresate și anterior cetățenilor români ca, înainte de planificarea și efectuarea unor deplasări, să se documenteze atent cu privire la condițiile de intrare și ședere din statul/statele de tranzit sau destinație.

Astfel, cetățenii români sunt îndemnați să își pregătească din timp călătoria, luând în considerare următoarele recomandări cu caracter general: Să consulte, anterior deplasării, rubrica „Sfaturi de călătorie” ( https://www.mae.ro/node/1533 ) de pe pagina de internet a MAE, unde sunt puse la dispoziție recomandări generale de călătorie, precum și informații actualizate pentru fiecare stat în parte; Să se asigure că documentul de călătorie este valabil pe toată durata șederii în străinătate; Să încheie o asigurare de călătorie; Să își înregistreze prezența pe teritoriul statului de destinație, la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular; Să aibă grijă în permanență de documentele de călătorie! Este indicat să păstreze documentele şi valorile personale în locuri sigure şi să nu le expună în mod vizibil, inclusiv în autovehicule.

În cazul pierderii documentelor de călătorie, trebuie să contacteze cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică a României în străinătate, pentru a declara pierderea acestora şi solicita eliberarea, în regim de urgență, a unor documente de călătorie provizorii.

În situaţia furtului documentelor de călătorie româneşti, trebuie să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie pentru declararea furtului şi solicitarea eliberării unei adeverinţe în acest sens. Doar în baza declaraţiei de la poliţia locală, reprezentanţa diplomatică a României poate elibera documente temporare de călătorie.

În cazul cetățenilor români care se deplasează cu autovehiculul, este obligatoriu să dețină o asigurare internațională pentru accidente, în termen de valabilitate. În cazul în care cetățenii români călătoresc cu avionul, nu trebuie să își lase bagajele nesupravegheate şi nu trebuie să accepte să transporte pachete/bagaje ale altor persoane.

Este recomandat să își rezerve cazarea direct pe pagina hotelului sau pe pagina agențiilor de turism și platformelor de rezervări acreditate.

MAE reamintește cetățenilor români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență în străinătate, să contacteze ambasada sau consulatul României cel mai apropiat, prin intermediul telefonului de urgență, pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate. Datele de contact ale misiunilor diplomatice/oficiilor consulare se regăsesc pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe ( https://www.mae.ro/romanian-missions ).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro