
Record absolut de temperatură în Turcia: țara, pârjolită de un val de căldură „la limita supraviețuirii”
Turcia a fost lovită pe 25 iulie de o temperatură caniculară de 50° Celsius, pentru prima dată în istorie.
„Aceasta este schimbarea climatică și se accelerează”, a fost reacția site-ului meteo Met4Cast.
"Acesta nu este doar un val de căldură, este la limita supraviețuirii umane. În condiții de umiditate scăzută, doar 30 de minute de expunere riscă să provoace un atac de căldură. Creșterea umidității scurtează acest timp", a adăugat acesta, scrie Intellinews.
Temperatura record a fost măsurată la 50,5 grade Celsius în Silopi, provincia Sirnak, în apropiere de granița cu Siria, de către Serviciul meteorologic de stat din Turcia.
Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa este cea de 48,8° Celsius înregistrată de Sicilia, Italia, în august 2021.
În timp ce guvernul turc a declarat zone calamitate în două provincii vestice devastate de incendii de vegetație devastatoare alimentate de vânturi puternice care au luat deja viața a cel puțin 13 persoane, președintele țării, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara se confruntă cu „un adevărat mare dezastru”.
Zeci de mii de turci au lucrat voluntar cu furtunuri și găleți alături de pompieri pentru a limita sute de incendii, în timp ce evacuarea locuitorilor din localitățile amenințate a continuat.
Serviciul meteorologic turc a declarat că la 25 iulie temperaturile au depășit 40° Celsius în 31 de provincii. La nivel național, temperaturile erau cu 6 până la 12 grade peste mediile sezoniere.
Bianet a raportat că doi recruți ai Batalionului de instrucție de infanterie navală Iskenderun din provincia sudică Hatay au murit din cauza deshidratării în timpul instruirii de bază, în timp ce alți cinci au fost spitalizați.
Tragedia a urmat anunțului din 23 iulie conform căruia 10 lucrători forestieri și de salvare au murit în timp ce se luptau cu incendiile de vegetație din provincia Eskisehir din centrul Turciei. Ministrul turc al agriculturii și silviculturii, Ibrahim Yumakli, a declarat că, din cauza unei schimbări în direcția vântului, 24 de lucrători forestieri și voluntari de salvare au rămas „prinși în mijlocul unui incendiu”.
Înainte de 23 iulie, locuitorii din Istanbul, un oraș cu peste 16 milioane de locuitori, au fost sfătuiți să rămână în casă din cauza căldurii extreme record prognozate.
Noi incendii de vegetație au izbucn it pe coasta mediteraneană a Turciei. I maginile au arătat flăcări și fum ridicându-se spre cer în apropierea clădirilor de apartamente înalte din Antalya, o atracție turistică de top pentru vizitatorii locali și străini în timpul lunilor de vară. Casele au fost evacuate în centrul orașului și în districtul periferic Aksu, a raportat DHA.
Guvernatorul Antalya, Hulusi Sahin, a declarat că incendiile sunt sub control, cu excepția unuia din Aksu, care „arată o tendință de creștere”, și a altuia din Gazipasa, la est de Manavgat, a raportat Associated Press.
„Incendiile au fost cu adevărat deranjante și periculoase, deoarece au avut loc în centrul orașului, printre case”, ar fi declarat el. "Am evacuat unele dintre casele noastre ... Nu există morți sau răniți".
Cu 46,1° Celsius, temperaturile din luna iulie din orașul Antalya au fost cele mai ridicate înregistrate pentru această lună de la începutul înregistrărilor în 1930.
Dacă astfel de valuri de căldură și incendii de vegetație vor deveni o regulă în Turcia în anii următori, viitorul industriei turismului din țară, vitală pentru economie în ceea ce privește creșterea veniturilor FX, ar putea începe să pară precar.
Ministrul de interne Ali Yerlikaya a declarat că provincia vestică Izmir și provincia nord-vestică Bilecik au fost declarate „zone de dezastru care afectează viața publică”. Clasificarea este cu o treaptă sub cel mai grav nivel de „zonă de urgență”.
Într-o postare pe social media, el a declarat că 311 case au fost distruse sau grav avariate în timpul incendiilor de vegetație care au durat o lună.
Oficialii au declarat că, în întreaga țară, 27 de avioane, 105 elicoptere și 6 000 de vehicule terestre au fost în serviciu pentru a combate dezastrul provocat de incendiile de vegetație.
Sursa: adevarul.ro