Record de înălţime orbitală pentru un satelit lansat de Rocket Lab

Compania Rocket Lab a lansat joi un satelit Palisade Astro Digital pe o orbită de peste două ori mai îndepărtată decât cea pe care se află Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează Space.com.

Racheta portantă Electron a fost lansată de pe peninsula Mahia (Noua Zeelandă), la ora locală 02:22 p.m. (01:22 GMT).

Această misiune, a noua pentru Rocket Lab, a necesitat lansarea rachetei Electron, cu înălţimea de 17 metri, pentru plasarea satelitului Palisade la o altitudine de peste 1.000 de kilometri, de două ori şi jumătate mai îndepărtată decât orbita pe care se află ISS (aprox. 400 km) şi de două ori mai mare decât altitudinea la care această companie a mai plasat sateliţi.

Totul a decurs conform planului. Satelitul s-a desprins de ultima treaptă a rachetei la aproximativ 70 de minute după lansare.

Palisade este un microsatelit de tipul "16U cubesat", unde "U" se referă la o unitate din care este constituit satelitul. O astfel de unitate este un cub cu latura de 10 centimetri. Astfel, Palisade are dimensiunea a 16 astfel de unităţi.

Satelitul Palisade dispune de un sistem de propulsie propriu, de un sistem de comunicare de nouă generaţie, conceput de Astro Digital şi de un software creat de Advanced Solutions Inc.

Obiectivul declarat al companiei Rocket Lab este de a face lansările de sateliţi mai accesibile din punct de vedere al costurilor. Fiecare lansare a rachetei în două trepte Electron costă aproximativ 5 milioane de dolari.

Pentru eficientizarea costurilor, Rocket Lab doreşte să înceapă şi recuperarea şi refolosirea primei trepte a rachetelor Electron, însă într-o manieră diferită faţă de cea folosită de SpaceX pentru recuperarea rachetelor Falcon 9, care dispun de un sistem de aterizare automată, la punct fix, cu retropropulsie. Rocket Lab îşi propune să recupereze primele trepte ale rachetelor sale direct din aer, în timpul căderii spre Pământ, folosind un elicopter.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

4 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

5 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj