Record de vizitatori pentru expoziţia dedicată lui Tutankhamon de la Paris

Record de vizitatori pentru expoziţia dedicată lui Tutankhamon de la Paris

Expoziţia "Toutankhamon: Le Trésor du Pharaon" ("Tutankhamon: Comoara Faraonului"), care şi-a închis porţile duminică seară la Paris, a devenit cea mai vizitată din istoria Franţei, după ce 1,42 milioane de persoane i-au trecut pragul, potrivit AFP.

În şase luni, 1.423.170 de persoane au vizitat Grande halle de La Villette, în nord-estul Parisului, pentru a admira 150 de obiecte recuperate din mormântul tânărului faraon care a domnit acum mai bine de 3.300 de ani, au precizat duminică organizatorii într-un comunicat.

Înregistrând recorduri de vizitatori şi rămânând deschisă până la miezul nopţii, "Toutankhamon: Le Trésor du Pharaon" a devenit oficial cea mai vizitată expoziţie din istoria Franţei.

Aceasta a doborât recordul precedent de vizitatori stabilit de ''Toutankhamon et son temps'', care a atras peste 1,24 milioane de persoane în 1967 la Paris.

Expoziţia din 2019 a fost organizată de Ministerul Antichităţilor egiptene şi compania IMG, în colaborare cu muzeul Luvru, care a împrumutat statuia lui Amon, protectorul lui Tutankhamon.

Organizatorii au pus la dispoziţie un sistem de rezervări online, iar 150.000 de bilete au fost vândute pe internet chiar înainte de ziua deschiderii.

Vizitatorii au fost, în cea mai mare parte francezi, peste 90%.

Bijuterii din aur, gravuri, sculpturi şi obiecte ritualice - expoziţia a prezentat 150 de piese descoperite în 1922 în mormântul tânărului faraon, 60 dintre acestea fiind pentru prima dată scoase din Egipt, deşi celebra mască funerară nu a făcut parte din obiectele expuse.

Expoziţia a luat naştere ca urmare a transferului progresiv al colecţiilor muzeului din piaţa Tahrir, în Cairo, către viitorul muzeul naţional din Giza, în apropierea piramidelor, fapt care a permis ca un anumit număr de obiecte să părăsească în mod excepţional Egiptul.

Plecată din Cairo cu destinaţia Los Angeles (unde a avut 700.000 de vizitatori), poposind apoi la Paris, expoziţia va merge la Londra (la Saatchi Gallery, în noiembrie) apoi în alte mari oraşe în cadrul unui turneu cuprinzând zece metropole, care se va încheia în 2024.

Comoara tânărului faraon se va alătura apoi noului Marelui Muzeu Egiptean din Cairo, care va primi fonduri speciale dedicate lui Tutankhamon.

Succesul expoziţiei din Franţa reprezintă promisiunea ca ''milioane de admiratori ai Egiptului şi ai civilizaţiei sale să descopere esenţa comorii lui Tutankhamon din Cairo vizitând muzeul şi minunatele situri din Egipt'', a declarat Khaled El-Anany, ministrul Antichităţilor, citat de organizatori. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!