Record mondial: Un vas chinezesc vechi de 1.000 de ani, vândut la licitație cu 32 de milioane de euro

Record mondial: Un vas chinezesc vechi de 1.000 de ani, vândut la licitație cu 32 de milioane de euro

Un bol chinezesc vechi de aproximativ 1.000 de ani, ce datează din timpul dinastiei Song, a fost vândut la o licitație organizată marți la Hong Kong cu echivalentul a 32 de milioane de euro, pulverizând precedentul record mondial de preț pentru un obiect de ceramică chinezească, au anunțat reprezentanții casei Sotheby's, citați de AFP.

Acest vas de mici dimensiuni, ce datează din perioada 960 e.n. — 1127 e.n., a fost adjudecat cu prețul de vânzare de 294,3 milioane de dolari Hong Kong (aproximativ 32 de milioane de euro).

În 2014, o cupă de vin ce datează din timpul dinastiei Ming a fost cumpărată cu 30 de milioane de euro de un magnat din Shanghai devenit celebru datorită sumelor uriașe pe care le achită la diverse licitații.

Cumpărătorul vasului Song a dorit să își păstreze anonimatul, au transmis reprezentanții casei Sotheby's, care au refuzat să dezvăluie dacă noul proprietar este originar sau nu din China continentală.

"Este un prag cu totul nou pentru ceramica chinezească și noi am făcut istorie astăzi grație acestui obiect", a declarat Nicolas Chow, vicepreședintele Sotheby's Asia.

Licitația de marți a avut un preț de pornire de aproximativ 8 milioane de euro.

Acest bol, creat inițial pentru spălarea pensulelor, este unul dintre puținele obiecte din porțelan rămase intacte până în zilele noastre și care provin de la curtea imperială a dinastiei Song de Nord. Doar patru porțelanuri, inclusiv acest bol vopsit în albastru, aparțin unor colecționari privați, au precizat organizatorii licitației.

Bolul are un diametru de 13 centimetri.

Cupa de vin din timpul dinastiei Ming a fost cumpărată în 2014 de Liu Yigian, un fost șofer de taxi devenit expert în finanțe și unul dintre cei mai bogați oameni din China. El străbate întreaga planetă în căutarea unor opere de artă foarte rare.

Liu Yigian, care și-a construit propriul muzeu în Shanghai, și-a înmulțit în ultimii ani recordurile de preț stabilite la diverse licitații, devenind cel mai cunoscut colecționar de artă din China.

Nu respinge însă nici arta occidentală. În 2015, magnatul chinez a cumpărat tabloul "Nu couche" de Modigliani în 2015.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

2 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

3 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”

4 ULTIMA ORĂ Schimbări majore la vârful armatei ruse din Ucraina

5 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!