Referendum: Ankara respinge apelul UE privind desfășurarea unei anchete

Turcia a respins marți apelul Uniunii Europene pentru inițierea unei anchete asupra unor presupuse nereguli la referendumul privind atribuțiile președintelui Recep Tayyip Erdogan, cerându-i să respecte rezultatul scrutinului, relatează AFP.

"O astfel de declarație speculativă din partea unui purtător de cuvânt nu poate fi acceptată", a declarat într-o conferință de presă ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik. El a cerut UE să respecte "procesele democratice".

Mai înainte, Uniunea Europeană a cerut Turciei "să deschidă o anchetă transparentă" în urma unui raport al unei misiuni comune de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Consiliului Europei, estimând că referendumul de duminică, câștigat la limită de Erdogan, a avut loc în condiții inechitabile și care nu au îndeplinit criteriile democratice.

Cel mai mare partid de opoziție din Turcia, CHP, a prezentat marți Înaltului Consiliu Electoral (YSK) o cerere de anulare a referendumului, invocând "manipulări" în timpul votului.

CHP și principalul partid prokurd, HDP, pun sub semnul întrebării mai ales decizia YSK de a considera valide buletinele de vot nemarcate cu ștampila oficială a autorităților electorale.

Fără a califica această decizie drept "fraudă", Cezar Florin Preda, șeful delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a trimis observatori în Turcia, a considerat luni că aceasta "a eliminat o garanție importantă" în scrutin.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

2 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

3 Dezvăluiri incredibile despre rețeaua de postaci plătiți de PSD! Bugete de milioane de euro pentru fake news

4 VIDEO / Priviți-o și ascultați-o pe Sorina, și rememorați uriașa manipulare pusă la cale de PSD, la care au pus …

5 BREAKING Dezbaterea anunțată pentru marți de președintele Iohannis va fi găzduită de Școala Națională de Studi…

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic