Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Referendum consultativ în Puerto Rico: 97% dintre votanți vor ca insula să devină al 51-lea stat american

Guvernatorul din Puerto Rico și-a afirmat dorința de a susține la Washington voința alegătorilor care au ales duminică, în cadrul unul referendum consultativ marcat totuși de un enorm absenteism și boicotat de opoziție, să-și vadă insula lor din Caraibe, aflată în stare de faliment, devenind al 51-lea stat american, transmite AFP.

"Ne vom prezenta pe scena internațională pentru a susține importanța de a vedea Puerto Rico devenind primul stat hispanic al SUA", a declarat Ricardo Rossello, guvernatorul ajuns la putere în ianuarie cu această promisiune.

Declarațiile triumfale sunt temperate totuși, scrie AFP, de slaba participare la scrutin, care a atras mai puțin de un alegător din patru (22,7% — prezența la vot) din cei 2,2 milioane de cetățeni înscriși pe liste.

Potrivit rezultatelor aproape definitive publicate după închiderea secțiilor de vot, opțiunea susținută de guvernator a întrunit peste 97% din sufragii, în timp ce partizanii statu-quo-ului sau independenței, care au îndemnat la boicotarea referendumului, au primit doar 1,5% și, respectiv, 1,3% din voturi.

Prăbușită sub povara unor datorii de 70 de miliarde de dolari și la o lună doar după declanșarea celui mai mare proces de faliment declarat vreodată de o entitate locală americană, insula riscă să aibă dificultăți în a convinge Washingtonul să adauge o stea la drapelul Statelor Unite, mai notează AFP.

Fostă colonie spaniolă, Puerto Rico a devenit teritoriu american la finalul secolului 19, înainte de a obține, în anii 1950, statutul special de "Stat Liber Asociat".

Cetățeni americani, portoricanii vorbesc majoritar spaniola. Și chiar dacă nu pot vota la alegerile prezidențiale americane și nici să-și aleagă reprezentanți în Congres, legile votate la Washington îi afectează în mod direct.

Ei pot intra liber în SUA și pot servi în armată, amintește și DPA, care scrie că actualul statut al insulei este ridiculizat de unii critici ca fiind un vestigiu al colonialismului. Aceiași critici spun că Statele Unite au o datorie morală de a face din fosta colonie spaniolă un stat al SUA.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO GRAV, semne de DICTATURĂ! Opt milițieni l-au ridicat ABUZIV din stradă pe Marian Moroșanu și l-au dus la…

2 Imagini DRAMATICE! Jurnalistă de la Radio România luată cu salvarea după ce a fost scoasă de pe post pentru că…

3 AVERTISMENT În România este în plină desfășurare jaful secolului. Un grup infracțional organizat, susținut de …

4 VIDEO Dragnea, enumerat de New York Times printre DICTATORII din întreaga lume, cu Maduro și Kim Jong-un!

5 Document. Voi vedeți cum i adresează Dorneanu lui Dragnea? Cât de râmă poate să fie cineva să facă așa ceva?

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru