Referendum în Elveția: Majoritatea alegătorilor s-au pronunțat în favoarea supravegherii electronice de către serviciile secrete (estimări)

Elvețienii s-au pronunțat, într-o majoritate covârșitoare, în favoarea legii ce autorizează serviciile secrete să intercepteze comunicațiile telefonice și electronice, în cazuri de amenințare ridicată, potrivit primelor estimări ale rezultatului referendumului organizat duminică în Țara cantoanelor, relatează AFP.

Sursa foto: gfs.bern / Twitter

Ei au spus "da" în proporție de 66%, conform unei estimări a Institutului de sondare a opiniei publice gfs.bern, dată publicității de televiziunea elvețiană, după închiderea birourilor de vot la ora locală 12:00 (10:00 GMT). Această estimare are o marjă de eroare de + sau — 3%.

Acest referendum intervine în timp ce amenințarea teroristă este foarte ridicată în Europa.

Sondajele de opinie în timpul campaniei au prezis tot timpul "da" supravegherii electronice, dar cu un scor ce se situa între 53% și 58%.

O lege în acest sens a fost adoptată de Parlament în 2015, dar referendumul a fost lansat de către o alianță formată din Partidul Socialist, Verzi și mișcări precum Partidul Piraților, de teama unor derive precum cele denunțate de Edward Snowden în SUA.

Prin dezvăluirile sale, Edward Snowden, fost agent al Agenției Naționale de Securitate din SUA (NSA), a relevat în 2013 amploarea rețelei de supraveghere electronică din Statele Unite, înființată după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Până în prezent, serviciile secrete din Confederația Elvețiană aveau dreptul să colecteze informații din surse publice sau dacă ele se aflau deja la dispoziția altor autorități.

Pentru guvern, care susține noua lege, nu este posibil să se răspundă, în aceste condiții, la noile amenințări.

Serviciile secrete ar putea de acum să monitorizeze, în anumite condiții, e-mailuri și apeluri telefonice ale persoanelor fizice, precum și activitățile pe care acestea le desfășoară pe internet, să se infiltreze în rețele de calculatoare și să efectueze căutări, inclusiv în vehicule și bagaje. Acestea ar putea, de asemenea, să perturbe accesul la informații în rețelele de calculatoare, în cazul în care există riscul ca aceste sisteme să fie folosite în atacuri asupra infrastructurii critice.

În schimb tot duminică, elvețienii au respins categoric alte două texte în care au fost consultați la nivel federal. Potrivit primelor estimări, în proporție de 60% ei au spus "nu" unei majorări cu 10% a pensiilor, la inițiativa sindicatelor, iar 63% dintre electorii care s-au prezentat la urne s-au pronunțat împotriva propunerii ecologiștilor de reducere a consumului de resurse naturale.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

3 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

4 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

5 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă