Reforma fiscală visată de Bolojan riscă să rămână doar pe hârtie. ANAF, controlat de oameni numiți de PSD

Reforma fiscală visată de Bolojan riscă să rămână doar pe hârtie. ANAF, controlat de oameni numiți de PSD

Guvernul Ilie Bolojan și-a asumat public o reformă fiscală fermă, în numele salvării finanțelor publice. În culisele ANAF, însă, personajele-cheie promovate doar pe criterii politice continuă să controleze pârghiile esențiale, astfel că reforma ar putea rămâne doar pe hârtie.

Va putea conducerea ANAF să pună în practică reforma fiscală? FOTO: Mediafax

Va putea conducerea ANAF să pună în practică reforma fiscală? FOTO: Mediafax

Două nume apar constant în semnalele de alarmă trase de specialiști și de mediul de afaceri cu privire la factorii de decizie din ANAF care ar putea influenţa negativ reforma asumată de guvern: Gabriela Florentina Ionescu și Alexandru Drăghici. Ambii au fost instalați în funcții-cheie de fostul premier Marcel Ciolacu, iar PSD insistă să-i mențină pe funcții, în ciuda parcursului profesional destul de controversat, potrivit podul.ro.

Gabriela Ionescu, criticată pentru abuzuri

Gabriela Florentina Ionescu, vicepreședinte ANAF, a fost adusă în structurile centrale de la conducerea Direcției Regionale a Finanțelor Publice Argeș. În presa locală, ea a fost adesea acuzată de executări silite abuzive și de aplicarea discreționară a legii, în funcție de influențele politice locale.

Mai multe dosare de executare fiscală instrumentate de structura pe care o conducea au fost anulate de instanțe, contribuabilii reclamând un tratament inegal, Gabriela Ionescu fiind percepută drept un om de încredere al PSD în structurile fiscale şi fiind menținută pe funcții strategice indiferent de schimbările politice de la București.

Numirea sa de către fostul premier Marcel Ciolacu la vârful ANAF a fost considerată o răsplată politică, iar insistența PSD de a o păstra în funcție contrazice promisiunile actualului guvern privind reforma fiscală și profesionalizarea administrației.

CV-ul oficial al Gabrielei Ionescu rămâne inaccesibil public, însă surse din sistem susțin că pregătirea ei profesională nu justifică poziția ocupată.

Şi soţul său, Daniel Ionescu, inginer de profesie, a ocupat în ultimele două decenii funcții importante în administrația centrală (de la funcții de conducere în Ministerul Agriculturii și Secretariatul General al Guvernului, până la Administrația Națională a Rezervelor de Stat), indiferent de guverne, fiind un exemplu tipic de „etern în sistem”.

Într-un dintre declarațiile de avere Ionescu figurează atât ca angajat al SGG, cât și al companiei de construcții Kranz Eurocenter Pitești şi, pentru că Piteştiul este la doar o aruncătură de băţ de producătorul de automobile Dacia-Renalt, el deține cotă parte din câteva firme de piese de schimb și un service (Advira, Advira International, Paneuro piese si accesorii).

Alexandru Drăghici, invizibil profesional, dar prezent în structurile de putere

Al doilea vicepreședinte ANAF aflat în centrul discuțiilor este Alexandru Drăghici. Promovat în eșaloanele de vârf tot de fostul premier Marcel Ciolacu, el este caracterizat drept un bun executant politic, lipsit de rezultate vizibile, dar cu un traseu bine consolidat în sistem.

Traseu pe care, cel mai probabil, îl va urma în continuare, pentru că instalarea sa pe poziția de vicepreședinte ANAF Antifraudă a fost urmată de o mișcare inteligentă: Alexandru Drăghici a organizat un concurs pentru postul de director general adjunct, a candidat singur și s-a titularizat, asigurându-și astfel un loc confortabil în instituție chiar dacă își va pierde actuala funcție. Practic, în cazul unei remanieri, el va coborî doar pe hârtie două trepte, păstrând influența și un salariu consistent, exemplu său ilustrând cum rezistența la schimbare este cultivată de ani de zile în structurile fiscale.

Adrian Nica, un președinte ANAF fără sprijin

Singura schimbare semnificativă a Guvernului Bolojan în domeniul finanţelor a fost făcută prin numirea lui Adrian Nicușor Nica în fruntea ANAF. Considerat un profesionist discret, el a primit sarcina de a demara digitalizarea instituției și de a elimina rețelele de influență politică din structură.

Totuși, fără sprijin politic ferm pentru schimbarea vicepreședinților, Adrian Nica riscă să se transforme într-o prezență decorativă.

De asemenea, numele noului şef ANAF, Adrian Nica, a apărut într-o ordonanță de disjungere a DIICOT în dosarul Alinei Bica, fiind asociat cu presupuse intervenții în favoarea unor grupuri de interese economice, astfel că, deşi el a negat orice legătură cu acest dosat, episodul continuă să ridice semne de întrebare privind vulnerabilitățile noului șef ANAF.

Reforma fiscală riscă să rămână doar pe hârtie

Premierul Bolojan și ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, insistă asupra ideii de „resetare totală” a administrației fiscale, însă realitatea de la vârful ANAF arată că există riscul ca reforma să rămână doar pe hârtie, pentru că, în timp ce statul le cere contribuabililor corectitudine și transparență, ANAF ar trebui devină ea însăși un exemplu de integritate, profesionalism și eficiență, eliberându-se de oamenii promovaţi strict pe criterii politice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Apropo de modificarea impozitului la jocurile de noroc. Fratele Ursulei von der Leyen este președintele Superbet...

2 ALERTĂ Prăbușire fără precedent a PSD în sondaje! A scăzut sub PNL! AUR e la 40%!

3 Bravo lui! / Președintele, acuzat de CSM că a generat „un blocaj inexplicabil” în justiție pentru că nu a semnat decretele de pensionare pentru 51 de ma…

4 ALERTĂ Avertismentul pentru România al Institutului Robert Lansing în legătură cu declarațiile lui Viktor Orban

5 Încă o dovadă că lucrurile au luat-o razna în Ro / Conducerea CEC, răsfățată cu salarii imense de până la 27.000 de euro lunar!