
Reforma pensiilor speciale: vârsta de pensionare ar putea crește la 65 de ani
Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că este în pregătire un proiect de lege privind pensiile speciale, care va include creșterea vârstei de pensionare.
„Vom avea o creștere a vârstei de pensionare. Vom face un nou proiect de lege, care va trece prin Parlament. Vrem să ducem vârsta până la 65 de ani. Este o egalizare. Ceea ce în trecut reprezenta o țintă graduală – adică vârsta de pensionare creștea treptat – vrem acum să stabilim clar”, a declarat ministrul Muncii, Florin Manole.
Pensionarea anticipată va rămâne posibilă în cazul magistraților, susține ministrul.
„Avem un indice de înlocuire, adică măsura în care veniturile salariale sunt înlocuite de veniturile din pensii. Probabil, propunerea va fi ca rata de înlocuire să scadă de la 80% la 65%. Proiectul nu este încă finalizat, de aceea o spun cu această rezervă. Este un subiect sensibil . Va dura câteva săptămâni până voi veni cu un proiect clar”, a precizat ministrul Muncii.
CSM, explicații despre vârsta de pensionare a magistraţilor
Într-un comunicat de presă, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis joi, 10 iulie, că vârsta de pensionare a judecătorilor a scăzut de la 58 de ani la 52 de ani în prezent din cauza „instabilității legislative”.
„Dacă la nivelul anului 2021, vârsta medie de pensionare la judecători era de aproximativ 54 de ani, după iniţierea şi adoptarea legislaţiei care a modificat vârsta de pensionare a magistraţilor, începând cu anul 2022, vârsta medie de pensionare a scăzut la aproximativ 52 de ani, pe fondul instabilităţii normative din această perspectivă. Contrar celor exprimate în spaţiul public, în anul 2025, până la acest moment, vârsta medie de pensionare la judecători se menţine la 52 de ani, comparativ cu perioada de maximă stabilitate legislativă când, la nivelul anilor 2010 -2011, vârsta medie de pensionare era de peste 58 de ani la judecători”, a transmis CSM.
În ceea ce priveşte vârsta medie de pensionare la magistraţi, din datele statistice reiese că pentru procurori aceasta este de aproximativ 55 de ani în intervalul de timp 2010 - 2025, iar pentru judecători vârsta medie de pensionare este de aproximativ 56 de ani în acelaşi interval de timp, mai precizează CSM în comunicatul de presă.
Sursa: adevarul.ro