Regimul de la Kremlin a devenit un club de comedie desprins dintr-o distopie: de la berea cu hormoni la norul radioactiv

Regimul de la Kremlin a devenit un club de comedie desprins dintr-o distopie: de la berea cu hormoni la norul radioactiv

Cetățenii Rusiei au devenit publicul captiv al unui „club de comedie” distopic condus de guvern, potrivit unor foști oficiali de la Moscova, relatează Daily Beast.

Represiunea politică s-a intensificat în Rusia pe fondul războiului din Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

Din câte se pare Putin și anturajul său de la Kremlin nu sunt invitați, din contră sunt chiar personajele care stârnesc râsul.

Propaganda bizară recentă a Kremlinului nu doar că nu a avut efectul scontat, ci a fost subiectul ironiilor pe rețelele de socializare.

Politicienii opoziției care s-au întâlnit recent la Praga pentru a discuta despre "decolonizarea Rusiei ar fi pe locul doi într-o competiție de semidocți. De ce doar al doilea? Pentru că sunt niște semidocți", a spus președintele rus Vladimir Putin, așteptând câteva secunde până când subordonații săi și-au dat seama că ar trebui să râdă. „Să-i lăsăm să bea în continuare bere [la Praga]”, a adăugat el, susținând că "experții spun" că berea conține o "selecție mare de hormoni sexuali feminini".

Putin a încercat să fie spiritual sugerând că acești membri în exil ai opoziției sunt oameni „reduși la minte” pentru că beau acea bere. În aceeași zi, Nikolai Patrușev, președintele Consiliului de Securitate și un fost ofițer KGB de linie dură, avertiza asupra unui „nor radioactiv [din Ucraina] care se îndreaptă spre Europa de Vest”.

Făcute cu scopul aparent de a induce frică printre exilații ruși în ceea ce privește berea periculoasă ce poate produce declin cognitiv sau efectele mortale ale uraniului îmbogățit din munițiile furnizate Ucrainei, aceste avertismente nu au impresionat prea mult. Remarcile lui Putin au fost ironizate pe rețele de socializare, în timp ce până și Agenția de supraveghere atomică din Rusia a comentat că „povestea cu norul care se apropie este întrucâtva exagerată”.

De altfel retorica Moscovei a devenit atât de ridicolă și scăpată de sub control că unii foști membri ai anturajului de la Kremlin s-au simțit inspirați să creeze meme pe seama ei.

Este și cazul fostului scriitor al discursurilor lui Putin , Abbas Galiamov, care a făcut un colaj cu Putin bând bere sub care a scris: „Președintele știe ce vorbește”

Galiamov a lucrat pentru Putin între 2008 și 2010 după care a avut funcții în guvernul regional și a lucrat agenția federală electorală rusă. A decis să plece din Rusia din cauza dezamăgirii pe care i-a creat-o „fascizarea” regimului.

„Sunt mult mai puțin respectați acum decât înainte. Dacă nu ar fi existat represiune politică, toți rușii ar fi crezut despre ei că sunt inumani și și-ar fi bătut joc de ei”, a apreciat Galiamov într-un interviu pentru Daily Beast.

Oameni considerați multă vreme de temut în Rusia precum ideologul lui Putin Viaceslav Volodin au început să fie ironizați public, criticii părând să fi devenit tot mai temerari să glumească pe seama lor.

De pildă, luna aceasta, în efortul său de a-i convinge pe mai mulți ruși să învețe chineza, Volodin a făcut observația că limba engleză - predată în orice școală și universitate din Rusia- este „moartă”.

Remarca lui n-a făcut decât să declanșeze un nou val de ironii.

Ar trebui să învețe să vorbească rusă înainte de toate. Volodin nici măcar nu vorbește engleză. Asta a devenit clar în cursul călătoriei sale în India”, a scris într-o postare publică Olga Bicikova, un observator al Kremlinului.

Clubul de comedie de la Kremlin

Săptămâna trecută, Evgheni Vișenkov, un jurnalist veteran și redactor-șef al Fontanka, a publicat un articol despre un incident recent în care a fost implicat șeful Comitetului Federal de Investigații din Rusia, Alexander Bastrikin. Oficialul rus a deschis recent un dosar penal împotriva agenților de securitate care nu l-au lăsat să intre pe un șantier de construcții din apropierea casei sale, probabil cu intenția de a se plânge de ceva.

Satirizându-l în genul foiletonului, Vișenkov îl ironizează pe Bastrikin caracterizându-l drept "fenomenal" și "eroic" pentru că i-a înfruntat pe muncitori „singur, fără gărzi, fără arme, în haine civile”.

Nu doar opozanții Kremlinului au tendința să glumească, ci și oameni precum șeful mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin - doar că ei au alte motivații decât dorința de a exista mai puțină represiune în Rusia

După ce și-a exprimat de mai multe ori frustrările față de strategia Moscovei în Ucraina, a publicat recent un video în care a spus că „Dedușka (bunicul) s-ar putea dovedi a fi un idiot absolut”, remarcă care i-a făcut pe mulți să speculeze că referința lui era de fapt la Vladimir Putin.

În timp ce propagandiștii Kremlinului și moderatorii emisiunilor politice îl ironizează la rândul lor pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care îl consideră „un comediant lipsit de umor”, spectacolul de comedie oferit de oficiali ai Kremlinului oferă o rază de speranță pentru viitorul Rusiei, potrivit fostului deputat din Duma de Stat Ghennadi Gudkov, care a părăsit Rusia în 2019.

Putin și băieții săi se transformă într-un club de comedie, nu mai sunt stăpânii ringului. Kremlinul face greșeală după greșeală, ceea ce face clar pentru public că sunt doar o gașcă de nătărăi ridicoli. Umorul îi face pe oameni să uite de frică”, a apreciat el pentru The Daily Beast.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…