Regimul lui Maduro ar mai putea încă să cadă, afirmă fostul şef al serviciilor secrete venezuelene

Regimul lui Maduro ar mai putea încă să cadă, afirmă fostul şef al serviciilor secrete venezuelene

Fostul şef al serviciilor secrete venezuelene, generalul Cristopher Figuera, refugiat în Columbia după rebeliunea ratată împotriva lui Nicolas Maduro, a sosit luni în SUA, unde a afirmat că regimul preşedintelui socialist al Venezuelei ar mai putea încă să cadă, informează marţi AFP.

"Sunt mândru de ce am făcut", a declarat generalul Figuera într-un interviu pentru cotidianul Washington Post, realizat săptămâna trecută la Bogota şi publicat luni.

Şef al Sebin, temutele servicii secrete venezuelene, Figuera a dezertat imediat după rebeliunea ratată din 30 aprilie, condusă de opozantul Juan Guaido. Nicolas Maduro l-a acuzat pe generalul Figuera că este o "cârtiţă a CIA".

"Pentru moment, regimul (Maduro) ne-a luat-o înainte. Însă aceasta s-ar putea schimba rapid", a adăugat generalul.

Fost şef al serviciilor de informaţii pe vremea defunctului preşedinte venezuelean Hugo Chavez, mentorul lui Maduro, Figuera a stat ascuns timp de două luni în capitala columbiană până la sosirea lui în SUA, potrivit cotidianului american.

În timpul acestei discuţii de 12 ore cu Cristopher Figuera, militarul a formulat acuzaţii grave de corupţie la adresa mai multor înalţi oficiali aflaţi la putere în Venezuela, inclusiv a membrilor familiei Maduro.

El a afirmat, de asemenea, că celule ale Hezbollah, organizaţie şiită susţinută de Iran şi clasată drept teroristă de SUA, operează în mai multe regiuni ale ţării şi strâng acolo fonduri.

Potrivit lui Cristopher Figuera, influenţa Cubei este puternică la Caracas, iar Maduro discută cu regularitate cu fostul preşedinte cubanez Raul Castro.

În acelaşi timp, fostul comisar al poliţiei din Caracas, Ivan Simonovis, deţinut considerat de opoziţia venezueleană drept emblematic, a anunţat pe contul său de Twitter că este liber şi se află în capitala americană. "Sunt liber!", a scris el, alăturând fotografii în care poate fi văzut depunând flori la statuia lui Simon Bolivar din Washington. "Sunt liber datorită eforturilor a numeroase persoane, însă în special al funcţionarilor care nu sunt în slujba tiraniei", a notat el.

Simonovis, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru decesele înregistrate în timpul puciului ratat din aprilie 2002 împotriva lui Hugo Chavez, decedat în 2013, a părăsit la 16 mai reşedinţa supravegheată în care a fost plasat din 2014, după zece ani de detenţie. El a beneficiat de o graţiere din partea lui Guaido, care s-a autoproclamat în ianuarie preşedinte interimar, fiind recunoscut în această funcţie de peste 50 de ţări. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...