Regina Margrethe a II-a, forţa liniştită a Danemarcei

Regina Margrethe a II-a, forţa liniştită a Danemarcei

Devenită regină la vârsta de 31 de ani într-o zi friguroasă de ianuarie, Margrethe a II-a a Danemarcei sărbătoreşte vineri 50 de ani de domnie într-o manieră sobră, din cauza pandemiei de coronavirus, în aşteptarea unor evenimente populare programate în luna septembrie, informează AFP.

Originală şi cu un spirit de artistă, această suverană, întotdeauna demnă şi cu o ţinută impecabilă, a traversat ultima jumătate de secol fără zgomot şi fără niciun pas greşit, departe de scandalurile monarhiei britanice, unind tot mai mult poporul danez.

Foto: (c) Christian Klindt Soelbeck/EPA


"Când a urcat pe tron, doar 45% dintre danezi susţineau monarhia, ei nu credeau că monarhia îşi avea locul într-o democraţie modernă", a declarat jurnalista Gitte Redder, autoarea unor cărţi despre casa regală din Danemarca.

În prezent, monarhia daneză este una dintre cele mai populare din lume şi suverana ţării, a cărei domnie ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai îndelungate din regat, este considerată imaginea oficială a acestei instituţii.

În 2018, un sondaj realizat de Voxmeter arăta că mai mult de trei sferturi dintre danezi erau favorabili monarhiei şi că doar 14,6% dintre locuitorii ţării doreau instaurarea unei republici.

"Fundamentul acestei popularităţi constă în faptul că regina nu este deloc o persoană politică, ea uneşte naţiunea în loc să o divizeze", a explicat istoricul Lars Hovebakke Sorensen.

"A reuşit să fie o regină care a unificat naţiunea daneză într-o perioadă marcată de multe schimbări: mondializarea, apariţia unui stat multicultural, crizele economice din anii 1970, 1980 şi, din nou, între 2008 şi 2015, apoi în timpul pandemiei de COVID-19", a adăugat acelaşi istoric.


Foto: (c) CLEMENS BILAN/EPA


Prima femeie monarh

Devenită regină pe 14 ianuarie 1972 după moartea tatălui ei, Frederik al IX-lea, Margrethe a II-a, mamă a doi copii şi devenită între timp de opt ori bunică, a fost prima femeie care a urcat pe tronul celei mai vechi case regale europene aflate încă în exerciţiu.

Margrethe I a domnit în Danemarca între anii 1375 şi 1412, precum şi pentru o scurtă perioadă în Norvegia şi Suedia, dar nu purta titlul de regină.

"Regina Margrethe a II-a are un simţ profund al datoriei şi nu şi-a pus niciodată destinul sub semnul întrebării", a precizat istoricul Tom Buk-Swienty.

Într-un documentar, suverana daneză a dezvăluit că a învăţat de la tatăl ei să primească dragostea supuşilor săi. "Trebuie să atragi dragostea lor, nu trebuie doar să le faci un semn cu mâna", i-a spus fostul rege Frederick al IX-lea.

Rămasă văduvă din 2018, regina Maregrethe a II-a, supranumită cu afecţiune "Daisy" de poporul ei, a contribuit la modernizarea progresivă a monarhiei, fără însă să o trivializeze.

Creatoare de costume şi scenografă, ea nu ezită să răspundă cu maliţiozitate întrebărilor pe care jurnaliştii i le adresează în timpul conferinţelor de presă şi a acceptat recent să fie intervievată de 20 de danezi cu ocazia unui program TV dedicat celebrării jubileului său.

Purtând mereu o coafură impecabilă - îşi poartă părul strâns în coc şi foarte rare sunt imaginile care o arată cu părul lăsat liber -, suveranei daneze îi place să îşi afişeze zâmbetul sincer în timpul vizitelor întreprinse în întreaga ţară şi în fiecare vară pleacă într-o croazieră cu iahtul ei, Danneborg, înainte de a se retrage în reşedinţa sa din Franţa, Chateau de Caix, cumpărată cu soţul ei, prinţul Henrik, de origine franceză.

Foto: (c) CLEMENS BILAN/EPA


"Încă din primii ani ai copilăriei, a fost extrem de curioasă să descopere lumea (...) şi a călătorit pe tot globul înainte de a împlini 25 de ani", a reamintit istoricul Tom Buk-Swienty.

Erudiţia sa şi multiplele ei talente au făcut din regina Margrethe a II-a un exemplu pentru danezi, care urmăresc aproape cu religiozitate intervenţiile sale televizate, în special urările sale oficiale.

"Discursurile ei sunt întotdeauna extrem de bune. Danezii au mereu impresia că învaţă ceva", a subliniat istoricul Lars Hovebakke Sorensen.

Intelectuală şi poliglotă, regina daneză a cochetat şi cu domeniul traducerilor, editând în 1981, sub pseudonim şi în colaborare cu soţul ei, o versiune în limba daneză a unei cărţi scrise de Simone de Beauvoir, "Tous les hommes sont mortels".

Însă desenul şi pictura sunt domeniile în care s-a remarcat cel mai mult. Regina Margrethe a II-a a ilustrat numeroase opere literare, precum reeditarea din 2002 a volumului "Stăpânul inelelor", de J.R.R. Tolkien.

Picturile ei au fost expuse în prestigioase muzee şi galerii de artă - în Danemarca şi în străinătate.

Foto: (c) Mads Claus Rasmussen/EPA


În pofida vârstei sale de aproape 82 de ani, suverana daneză nu intenţionează să abdice. "Voi rămâne pe tron până ce voi cădea de pe el", a spus regina Margrethe a II-a, care este şi o fumătoare înveterată.

Nu există nicio tradiţie a abdicării în această ţară scandinavă cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori.

Singurul suveran danez care a renunţat la tron în istoria acestei monarhii milenare a fost Erik al III-lea, încoronat în 1137, care a decis nouă ani mai târziu să schimbe coroana regală pe hainele monahale.

În prezent, 54% dintre danezi consideră că regina lor, în pofida vârstei sale, nu trebuie să abdice, deşi 83% dintre ei sunt de părere că prinţul moştenitor Frederik, în vârstă de 53 de ani, este pregătit pentru a urca pe tronul ţării. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA