Regizorul Jiri Menzel, reprezentant al ''Noului Val'' din cinematografia cehă, a decedat la vârsta de 82 de ani

Regizorul Jiri Menzel, reprezentant al ''Noului Val'' din cinematografia cehă, a decedat la vârsta de 82 de ani

Regizorul ceh Jiri Menzel, unul dintre reprezentanţii ''Noului Val'' din cinematografia cehoslovacă a anilor 1960, a decedat la Praga la vârsta de 82 de ani, potrivit agenţiei de presă CTK, citată de DPA.

Jiri Menzel s-a stins din viaţă sâmbătă, înconjurat de familie, a anunţat pe Facebook soţia cineastului, Olga.

Regizorul ceh a fost recompensat cu Oscar la categoria ''cel mai bun film străin'' pentru comedia din 1967 ''Closely Watched Trains''.

El a semnat şi scenariul acelui film alături de scriitorul ceh Bohumil Hrabal, un mai vechi colaborator al cineastului, al cărui roman stă la baza peliculei.

Jiri Menzel a fost apreciat pentru ''comediile sale dulci-amărui şi filosofice, care se inspiră în mare parte din literatura modernă cehă'', potrivit Academiei de Film Americane.

Născut în Praga pe 23 februarie 1938, Jiri Menzel a fost fiul unui scriitor de cărţi pentru copii. A deprins arta cinematografică la Facultatea de Film şi Televiziune din cadrul Academiei de Arte Interpretative din Praga.

Jiri Menzel a apărut foarte rar în public după ce a fost diagnosticat cu o boală gravă în 2017.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale