Relaţiile dintre Moscova şi Belgrad sunt într-atât de speciale încât niciun scandal de spionaj nu le poate afecta (Peskov)

Relaţiile dintre Moscova şi Belgrad sunt într-atât de speciale încât niciun scandal de spionaj nu le poate afecta (Peskov)

Relaţiile dintre Rusia şi Serbia au un caracter într-atât de special încât niciun scandal legat de presupusa racolare de către un militar rus a unui ofiţer sârb nu le poate afecta, a apreciat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

'Nu ştim încă despre ce fel de incident este vorba şi trebuie să ne lămurim. Nu este chiar o problemă de competenţa administraţiei prezidenţiale, dar sunt sigur că relaţiile dintre Rusia şi Serbia au un caracter într-atât de special - caracter de parteneriat, aliat, frăţesc - că nimic nu le poate influenţa', s-a declarat convins el.

Ziarul belgrădean Blic a publicat miercuri un articol intitulat 'Spionii ruşi racolează ofiţeri sârbi?!' în care susţine că fostul adjunct al ataşatului militar de la Ambasada Rusiei din Belgrad, Gheorghi Kleban, ar fi racolat un înalt ofiţer sârb.

Folosind imagini dintr-o înregistrare se arată că cei doi bărbaţi s-au întâlnit în locuri publice şi au făcut schimb de pachete, în timp ce presupusul cetăţean sârb scoate mai târziu un plic cu bani pe care îi numără.

Numeroase media sârbe au publicat miercuri o înregistrare video cu întâlnirea dintre cei doi, realizată cu o cameră ascunsă de supraveghere.

În acest context, ministrul sârb al apărării, Alexander Vulin, a declarat miercuri că autorităţile de la Belgrad vor studia şi verifica informaţiile apărute în presă cu privire la presupusa racolare de către un ofiţer de informaţii rus a unui agent sârb de rang înalt.

Şefa guvernului sârb, Ana Brnabic, a anunţat miercuri că preşedintele Aleksandar Vucic a dat ordin Agenţiei de Securitate Militare a Serbiei (VBA) să ancheteze acest presupus caz de spionaj , potrivit agenţiei de presă Tanjug.

Potrivit Blic, o înregistrare video publicată la 17 noiembrie pe YouTube arată un diplomat rus şi ofiţer al Serviciilor de informaţii militare ruse (GRU), Gheorghi Kleban, înmânând bani unui bărbat care se presupune că este un înalt oficial sârb, într-o parcare din Belgrad.

Agenţia de Informaţii a Serbiei (BIA) a confirmat miercuri autenticitatea acestei înregistrări video, făcută cu camera ascunsă. Înregistrarea este într-adevăr autentică şi-l arată fără echivoc pe ofiţerul GRU, Gheorghi Kleban, a confirmat BIA pentru Tanjug.

'Încă nu dispunem de toate informaţiile, dar dacă totul se dovedeşte că este adevărat, atunci va fi o chestiune serioasă şi o problemă pentru noi', a afirmat premierul sârb într-o declaraţie pentru publicaţia Blic.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

3 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

4 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

5 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei