Reluarea summitului european a fost din nou întârziată; liderii europeni caută soluţii de a depăşi impasul

Reluarea summitului european a fost din nou întârziată; liderii europeni caută soluţii de a depăşi impasul

Reluarea discuţiilor la summitul european convocat pentru desemnarea celor care vor conduce în următorii cinci ani principalele instituţii ale Uniunii Europene a fost amânată marţi pentru a doua oară, noua oră stabilită pentru începerea discuţiilor fiind 13:00 GMT, a anunţat un purtător de cuvânt citat de Reuters.

Această nouă amânare este un semn că liderii europeni, divizaţi şi obosiţi, după trei zile de discuţii fără rezultat, continuă negocierile în culise.

În urma discuţiilor purtate săptămâna trecută de Franţa, Germania, Spania şi Olanda a fost avansată o soluţie de compromis pentru împărţirea principalelor posturi de conducere în instituţiile europene, prin care olandezul Frans Timmermans (S&D) ar urma să preia preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber (PPE) pe cea a Parlamentului European, şefia diplomaţiei europene ar reveni liberalilor pentru daneza Margrethe Vestager sau belgianul Charles Michel, iar bulgăroaica Kristalina Gheorghieva (PPE) ar prelua preşedinţia Consiliului European, aceasta din urmă fiind însă apoi infirmată de premierul bulgar Boiko Borisov.

Însă propunerea ca Timmermans să devină preşedinte al Comisiei Europene este contestată atât de unii populari europeni, inclusiv liderii Irlandei şi Croaţiei, cât şi de ţările central-europene din Grupul de la Vişegrad.

Liderii europeni trebuie totuşi să găsească o soluţie, altfel riscă să fie depăşiţi de activitatea noului Parlament European, a cărui sesiune inaugurală a început deja şi trebuie să-şi aleagă noul preşedinte, iar în lipsa unui acord al liderilor europeni legislativul de la Strasbourg şi-ar putea alege preşedintele în mod independent. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful Armatei Ucrainei se dă cocoș: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde

2 Un colier uman?

3 De citit ce spune generalul Wesley K. Clark...

4 O polițistă s-a împușcat în cap, în wc-ul unei gări din Mehedinți

5 Nave de desant ale Rusiei se îndreaptă din Nord, cel mai probabil, spre Marea Neagră