Remaniere în fruntea armatei germane. Noul ministru german al apărării l-a demis pe şeful de stat major al Bundeswehr

Remaniere în fruntea armatei germane. Noul ministru german al apărării l-a demis pe şeful de stat major al Bundeswehr

Noul ministru al apărării, Boris Pistorius, l-a demis pe șeful de stat major, generalul Eberhard Zorn, au anunţat luni surse apropiate ministerului. Demiterea vine după comentariile controversate ale acestuia din urmă cu privire la capacităţile armatei ruse, relatează France Presse.

Generalul Eberhard Zorn FOTO EPA EFE

Generalul Eberhard Zorn urmează să fie înlocuit cu Carsten Breuer, general al armatei germane, au declarat aceleaşi surse, fără a preciza motivele acestei decizii, scrie Agerpres.

În septembrie anul trecut, Zorn, aflat în funcţie din 2018, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea ucrainenilor de a învinge armata rusă , temându-se totodată de deschiderea unui nou front de către Moscova pe lângă Ucraina.

Kaliningrad, Marea Baltică, graniţa cu Finlanda, Georgia, (Republica) Moldova (...) sunt multe posibilităţi. (Preşedintele rus Vladimir) Putin ar avea capacitatea”, a declarat el într-un interviu acordat săptămânalului german Focus. El a justificat de asemenea reticenţa Berlinului de a livra arme grele cerute de Ucraina.

Aceste remarci i-au adus critici, în special din partea unui general american în retragere, Ben Hodges, care a comandat armata americană în Europa.

Zorn a fost numit în această funcţie în 2018 de conservatoarea Ursula von der Leyen, ministrul german al apărării la acea vreme, înainte de a deveni preşedintă a Comisiei Europene.

Succesorul său aşteptat, Carsten Breuer, s-a făcut cunoscut mai ales în timpul pandemiei ca şef al celulei de criză a cancelariei pentru a lupta împotriva coronavirusului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”