Reprezentanţii PSD/ALDE în CSM: Protocoalele SRI-PICCJ au la bază acte nelegitime emise de entităţi ce nu pot legifera

Reprezentanţii PSD/ALDE în CSM: Protocoalele SRI-PICCJ au la bază acte nelegitime emise de entităţi ce nu pot legifera

Protocoalele încheiate între Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au la bază acte normative nelegitime şi nepublice emise de entităţi juridice care nu pot şi nu trebuie să legifereze în aria de competenţă a autorităţii judecătoreşti, precizează, vineri, reprezentanţii PSD/ALDE din Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, membrii CSM care sunt reprezentanţi ai PSD/ALDE "achiesează, în integralitate, atât la Declaraţia reprezentanţilor legali ai curţilor de apel din România, adoptată la întâlnirea de lucru care a avut loc în 27 şi 28 septembrie în municipiul Suceava, cât şi la Hotărârea din data de 4 octombrie a Secţiei pentru judecători a Consiliului, care condamnă cu fermitate existenţa şi efectele protocoalelor încheiate între SRI şi PICCJ".

"Prin normă juridică de natură constituţională, în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Or, aceste protocoale au la bază acte normative nelegitime şi nepublice emise de entităţi juridice care nu pot şi nu trebuie să legifereze în aria de competenţă a Autorităţii judecătoreşti, constituind un mecanism strict secret, ascuns opiniei publice", precizează sursa citată.

În acest context, reprezentanţii PSD/ALDE din CSM subliniază că prin conţinutul lor, protocoalele secrete reglementau modalităţi fie de realizare a procedurilor, fie de organizare a activităţii, materii ce se reglementează strict prin lege sau norme secundare emise de Consiliul Superior al Magistraturii în aplicarea legii.

De asemenea, se afirmă că justiţia se înfăptuieşte întotdeauna în numele legii, de judecători independenţi, care se supun numai legii, şi nu unor instrumente juridice abuzive care adaugă şi completează ocult legea, clasificate ca fiind strict secrete şi nedestinate publicităţii.

"Totodată, dezavuăm încălcarea gravă a obligaţiilor de rezervă a magistraţilor care în chip nepermis au interferat cu cereri aflate pe rolul instanţelor exprimând 'opinii în alb' cu privire la dezlegările pe care le văd, în condiţiile în care atât instanţele de contencios cât şi cele penale au pe rol asemenea petituri. Aceste manifestări neconforme cu rigorile statutului magistraţilor trebuie analizate şi sub aspectul încălcării independenţei judecătorilor prin intermediul unor mijloace de presiune în forma unor 'opinii profesionale' sau 'certificate în alb' date protocoalelor secrete din justiţie", se menţionează în comunicat. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

3 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

4 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

5 Interlopul Nuțu Cămătaru și-a făcut bancă acasă și dă bani împrumut