Republica Cipru îşi alege noul parlament

Republica Cipru îşi alege noul parlament

Secţiile de votare s-au deschis duminică în Republica Cipru pentru ca populaţia să poată alege nouă parlament, informează dpa.

Sondajele indică o cursă strânsă în această ţară membră a UE între partidul conservator Adunarea Democratică (DISY) şi Partidul Progresist al Oamenilor Muncii (AKEL, de stânga).

Partidul DISY îl susţine pe actualul preşedinte al ţării Nikos Anastasiades. În sistemul politic cipriot, preşedintele ţării conduce guvernul şi este ales direct.

Aceste alegeri parlamentare sunt considerate un barometru politic pentru alegerile prezidenţiale din 2023.

Secţiile de vot s-au deschis la orele locale 07:00 (04:00 GMT), iar primele exit-poll-uri sunt aşteptate după orele 17:00 GMT.

Mai mult de 550.000 de persoane pot vota în aceste alegeri, în care concurează 15 partide.

Cipru este divizat după invadarea în 1974 a treimii nordice a insulei de către armata turcă, ca reacţie la o lovitură de stat ce urmărea alipirea Ciprului la Grecia. Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara, este separată printr-o zonă tampon de sudul insulei mediteraneene, în care Republica Cipru - membră a Uniunii Europene de la 1 mai 2004 - îşi exercită autoritatea.

Locuitorii părţii de nord a insulei sunt consideraţi cetăţeni europeni, însă legile UE nu se aplică acolo.

Parlamentul din capitala Nicosia are 80 de membri, dar în prezent din el fac parte doar 56 de parlamentari greci ciprioţi. Celelalte 24 de locuri pentru membrii turci ciprioţi ai parlamentului sunt vacante din 1963.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

3 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 Revoltă în marina rusă? / Mai mulți marinari au trimis o scrisoare către Putin și Șoigu, refuzând să lupte în Ucraina