Republica Moldova: Aproximativ 47% din moldoveni consideră legitim guvernul condus de Maia Sandu

Republica Moldova: Aproximativ 47% din moldoveni consideră legitim guvernul condus de Maia Sandu

Aproximativ 47% dintre respondenţii unui sondaj realizat de compania iData în Republica Moldova consideră guvernul Maiei Sandu legitim, în timp ce 18% consideră legitim guvernul condus de Pavel Filip, iar 35% - niciunul din cele două executive, informează vineri Radio Chişinău şi Agora.md.

Potrivit sondajului, 64% din respondenţi, dintre cei care au oferit un răspuns clar, au o atitudine pozitivă faţă de coaliţia temporară formată din Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Blocul ACUM (PAS şi Platforma DA), iar 68% condamnă hotărârea Curţii Constituţionale de dizolvare a Parlamentului de la Chişinău.

Ca soluţie de depăşire a crizei, 35% consideră că guvernul Filip ar trebui să se retragă, 24% optează pentru negocieri între Partidul Democrat (PDM) şi coaliţia PSRM-ACUM, iar 22% optează pentru alegeri anticipate.

Sondajul a fost realizat în perioada 12-13 iunie pe un eşantion de 720 de persoane, iar marja de eroare a fost de 3,65%.

De la sfârşitul săptămânii trecute în Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere. Sâmbăta trecută, Partidul Socialiştilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) şi au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu. Preşedinte al parlamentului a fost aleasă Zinaida Grecianîi, fosta şefă a executivului din perioada când la guvernare se aflau comuniştii lui Vladimir Voronin.

A doua zi, la solicitarea Partidului Democrat (PD), care până atunci negociase cu socialiştii formarea unei alianţe majoritare, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie. Executivul lui Pavel Filip nu doreşte să plece de la putere, chiar dacă tot mai mulţi actori internaţionali au recunoscut noul guvern al Maiei Sandu, conform observatorilor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 O numire care provoacă scârbă / Și se mai miră, jegurile dracului, că-i confundă oamenii cu PSD

5 Așa o fi?