Republica Moldova: Blocul ACUM a respins iniţiativele socialiştilor

Republica Moldova: Blocul ACUM a respins iniţiativele socialiştilor

Blocul ACUM a declarat marţi că a luat act de poziţia Partidului Socialist şi de pachetul de legi propus de acesta, după ce l-a invitat cu o zi în urmă la discuţii publice privind 'dezoligarhizarea ţării', potrivit portalului Deschide.md.

Cei doi copreşedinţi ai blocului ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate, PAS, plus Partidul 'Platforma Demnitate şi Adevăr', PPDA), Maia Sandu şi Andrei Năstase, au declarat că socialiştii au ales să fie 'complici ai regimului (actual de la Chişinău) şi să meargă pe agenda lui (Vlad) Plahotniuc, care este alta decât cea cu care au au mers în campania electorală'. În consecinţă, ACUM a cerut convocarea de urgenţă a parlamentului.

Într-o conferinţă de presă, Maia Sandu a declarat că unele din iniţiativele socialiştilor sunt menite să divizeze societatea. Întrebată dacă blocul ACUM ar vota-o pe Zinaida Greceanîi, actualul lider al Partidului Socialiştilor, în vreo funcţie-cheie, Maia Sandu a răspuns: 'Nu ne interesează propunerile socialiştilor, ne interesează dezoligarhizarea ţării'.

'Am auzit că Partidul Socialiştilor este gata de anticipate fără să menţioneze însă că este nevoie de schimbarea sistemului electoral, or asta este complicitate la ilegalităţile regimului', a mai declarat Maia Sandu.

În continuarea ideii, preşedinta PAS a declarat că doar după 'dezoligarhizarea ţării' se poate trece la îndeplinirea promisiunilor făcute în faţa alegătorilor.

Socialiştii, care a fost invitat la discuţii publice, au ales să respingă această invitaţie, notează Deschide.md. 'Din păcate, un partid care are cele mai multe mandate în parlament a ales o altă agendă decât cea din campania electorală. Au ales agenda lui Plahotniuc', a declarat la rândul său liderul PPDA, Andrei Năstase.

Blocul ACUM solicită reluarea în mod de urgenţă a şedinţelor parlamentului, la care partidele să îşi declare pe faţă opţiunile şi dacă au constituit o majoritate. 'Nu putem rămâne în obscuritate şi minciună', a spus Năstase.

În replică, lidera socialiştilor, Zinaida Grecianîi, a declarat că Blocul ACUM ar trebui mai întâi să analizeze propunerile formulate de către partidul său, inclusiv atribuirea funcţiei de preşedinte al parlamentului, de ministru al apărării şi a portofoliului la Externe.

În consecinţă, negocierile privind crearea unei majorităţi parlamentare sunt în continuare în impas la Chişinău, unde se înteţesc speculaţiile privind posibile alegeri anticipate.

Conform unui sondaj IMAS, citat marţi de postul de radio Vocea Basarabiei, 31% dintre moldoveni sunt în favoarea unei alianţe între democraţi şi socialişti. Guvernarea formată din Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat, care au obţinut cele mai multe mandate în noul legislativ, va putea cel mai bine să rezolve problemele cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova, relevă sondajul realizat de IMAS, scrie abcnews.md.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Ionuţ Mareş, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...