Republica Moldova, cea mai vulnerabilă ţară din Europa Centrală şi de Est la propaganda rusă (studiu)

Republica Moldova, cea mai vulnerabilă ţară din Europa Centrală şi de Est la propaganda rusă (studiu)

Republica Moldova este ţara cea mai expusă la propaganda rusă şi, respectiv, cea mai vulnerabilă în privinţa dezinformării şi manipulării, potrivit studiului intitulat "Rezistenţa faţă de dezinformare în Europa Centrală şi de Est", relatează miercuri portalul Media-azi.md, Radio Chişinău şi Moldova.org.

Potrivit acestui studiu, majoritatea televiziunilor de top din Republica Moldova retransmit programe ruseşti cu audienţă în rândul populaţiei locale, iar mass-media online favorizează Kremlinul în materialele difuzate.

În acelaşi timp, există câteva categorii importante de populaţie vulnerabile la manipulare, constată autorii cercetării.

Experţii mai atenţionează că măsurile luate în ultimul timp de autorităţi nu sunt suficiente, ba mai mult, sunt susceptibile de a favoriza anumite grupuri politice.

Astfel, Republica Moldova a obţinut cel mai slab scor şi a fost depăşită doar de Belarus privitor la expunerea la propaganda rusă, ceea ce demonstrează un nivel mic al rezistenţei la acest fenomen. Printre alte state din aceeaşi categorie mai face parte Letonia, în timp ce Lituania şi România sunt cele mai bine asigurate din acest punct de vedere.

Studiul mai constată că în Republica Moldova sunt trei grupuri mari susceptibile de a fi manipulate prin intermediul mass-media, menţionând în acest sens minorităţile etnice vorbitoare de limba rusă, care reprezintă aproape 20% din populaţie; unii enoriaşi activi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, subordonată Patriarhiei Moscovei şi care pot fi influenţaţi de biserică; persoanele în vârstă care reprezintă peste 700.000 din populaţia republicii şi al căror nivel de educaţie este mai scăzut decât al celorlalte categorii de populaţie.

Studiul a fost elaborat în urma cercetărilor efectuate în perioada mai 2017 - mai 2018 de către Consiliul pentru politică externă 'Ukrainian Prism' şi Centrul de cercetări Statele Eurasiatice în Tranziţie (EAST Center), în colaborare cu alte centre de cercetări din Europa Centrală şi de Est, în cadrul proiectului 'Evaluarea vulnerabilităţii şi a rezistenţei faţă de războiul de dezinformare din partea Rusiei: prezentare generală şi evaluare calitativă a infrastructurii critice', potrivit Moldova.org. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

5 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…