Republica Moldova: Departamentul de Stat al SUA critică decizia de anulare a alegerilor de la Chişinău

Republica Moldova: Departamentul de Stat al SUA critică decizia de anulare a alegerilor de la Chişinău

Departamentul de Stat al SUA a criticat 'decizia netransparentă' a Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova de a invalida rezultatul alegerilor municipale din 3 iunie de la Chişinău, avertizând că aceasta reprezintă o 'ameninţare la adresa democraţiei' în republică, într-un comunicat dat publicităţii joi, potrivit mass-media de peste Prut.

"Candidatul care a câştigat cursa la Primăria Chişinăului a obţinut majoritatea voturilor. Observatorii internaţionali au constatat nereguli relativ minore care nu ar justifica invalidarea rezultatelor alegerilor şi nu au existat apeluri din partea participanţilor la alegeri pentru a se invalida rezultatele', se arată în textul Departamentului de Stat american, citat de portalul Deschide.md.

Departamentul de Stat mai menţionează că decizia Curţii este 'neobişnuită şi nepotrivită' şi că ea 'zădărniceşte' dorinţa exprimată la alegeri de poporul moldovean şi 'dăunează' respectării legii şi principiilor democratice în Republica Moldova, conform postului de radio Europa Liberă.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a subliniat la întâlnirea din 25 iunie cu premierul moldovean Pavel Filip că alegerile libere şi corecte reprezintă atributul unui guvern democratic şi trebuie să reflecte voinţa cetăţenilor ţării fără ingerinţă politică, conform aceluiaşi text.

Anterior, şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, au condamnat decizia justiţiei de la Chişinău de a invalida alegerile municipale, declarând că aceasta subminează 'încrederea poporului moldovean în instituţiile statului', conform Radio Chişinău.

Recentele alegeri pentru fotoliul de primar al Chişinăului au fost câştigate de Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (opoziţia proeuropeană), care în ultimii ani a organizat mai multe proteste anticorupţie, după o fraudă bancară de aproximativ 1 miliard de dolari ce a zdruncinat sectorul financiar al Republicii Moldova.

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a confirmat la 25 iunie deciziile instanţelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Aceasta a fost ultima instanţă de apel.

Decizia justiţiei de la Chişinău a avut ca motivare faptul că Andrei Năstase, dar şi contracandidatul său din turul doi, socialistul de stânga Ion Ceban, ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor pe reţelele de socializare online. Aceste apeluri au fost calificate drept campanie electorală, interzisă în ziua votării.

La Chişinău au fost organizate alegeri înainte de termen pentru funcţia de primar după ce fostul edil, Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie, fiind cercetat într-un dosar de corupţie, pe care el îl consideră orchestrat politic. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Mafiotul albanez Fabio Dushku, care l-a amenințat pe Tzancă Uraganul, face legea în pușcăria din Grecia

2 „Aproape că mă devora și dorea un act sexual oral fără prezervativ” / Prostituatele românce din Elveția, în prag…

3 Așa o fi? / Scârbos personaj! Jegoase încrengături!

4 „Antonia m-a întrebat dacă fac sex anal, iar Velea m-a scuipat și m-a înjurat de morți!”

5 VIDEO Șoșoacă, în delir de vară: „Suntem singurul imperiu neînvins, imperiul belasgo-traco-geto-dac!“