Republica Moldova: Doar 150 de secţii de votare pentru diasporă în vederea alegerilor parlamentare anticipate, a decis CEC

Republica Moldova: Doar 150 de secţii de votare pentru diasporă în vederea alegerilor parlamentare anticipate, a decis CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a decis miercuri, într-o scurtă şedinţă ce a durat doar câteva minute, deschiderea a 150 de secţii de vot în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie în Republica Moldova, adăugând doar patru la numărul celor decise anterior, după ce Curtea Supremă de Justiţie a obligat instituţia să-şi revizuiască vechea hotărâre cu 146 de secţii, relatează Ziarul de Gardă şi Agora.md.

Cu nouă voturi pentru, Comisia electorală a pus capăt subiectului secţiilor de votare ce urmează să fie deschise peste hotare, la capătul a două săptămâni de procese în instanţele de judecată şi opt ore de consultări între membrii CEC şi reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

"Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 întocmit în baza evaluării necesităţilor pentru 150 secţii de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă cu 150 secţii de votare", menţionează comisia într-un comunicat.

MAEIE a comunicat îndeplinirea condiţiei de obţinere a acordului autorităţilor competente ale statelor străine şi a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea preşedinţilor secţiilor de votare şi a sediilor acestora.

Deşi Ministerul de Externe propusese să fie deschise 191 de secţii de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat iniţial decizia de a deschide în străinătate doar 139 de secţii de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenţi electorali şi a moldovenilor care se află în străinătate.

Mai multe acţiuni de protest au avut loc în faţa sediului Comisiei electorale împotriva acestei decizii. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă şedinţă, unde au hotărât să mai deschidă încă şapte secţii de votare pentru moldovenii din diasporă, respectiv, un total de 146 de secţii.

Contestaţii cu privire la modificarea deciziei CEC privind numărul secţiilor de vot ce urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost depuse de Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Alianţa pentru Unirea Românilor, Platforma DA, Partidul Democraţia Acasă, Partidul Acasă Construim Europa şi Blocul electoral "Renato Usatîi".

Dosarul privind secţiile de vot din străinătate a fost examinat timp de şapte zile de Curtea de Apel, care a admis parţial contestaţiile.

Ulterior, CEC a contestat hotărârea Curţii de Apel la Curtea Supremă de Justiţie. CSJ a respins recursul CEC, obligând instituţia să constituie cel puţin 191 de secţii de votare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat