Republica Moldova îi comemorează pe eroii căzuți în timpul conflictului transnistrean din 1992

Republica Moldova îi comemorează pe eroii căzuți în timpul conflictului transnistrean din 1992

În Republica Moldova este marcată astăzi, 2 martie, Ziua Memoriei, pentru comemorarea eroilor căzuți în luptele din anul 1992 pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței țării, potrivit Agerpres, care citează Radio Chișinău și Moldpres.

Republica Moldova îi comemorează pe eroii căzuți în războiul din 1992 FOTO: Shutterstock

Pe 2 martie 1992 a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Datele oficiale arată că în conflict au participat peste 30.000 de persoane, dintre care 300 de militari și civil au murit și alți 3.500 au fost răniți. Mai mult decât atât, zeci de persoane au dispărut în timpul războiului din 1992.

Acordul de încetare a focului a fost semnat pe 21 iulie 1992, iar ulterior au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean . Potrivit unei decizii a Parlamentului, ziua de 2 martie a fost declarată Ziua Memoriei şi Recunoştinţei, instituită în memoria eroilor căzuţi în luptele din anul 1992.

De asemenea, anul 2022 a fost declarat Anul Recunoștinței față de veteranii războiului din 1992, de participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova.

Vlad Grecu, participant la războiul din 1992, califică evenimentele de la Nistru drept un război de agresiune al Federaţiei Ruse asupra Republicii Moldova, precizând că acest lucru este demonstrat de implicarea Armatei a 14-a ruse în mod direct în lupte, cu tancuri și armament din dotare, potrivit Agerpres.

Acesta regretă faptul că localitățile din raionul Dubăsari care la începutul războiului erau împotriva regimului separat a trecut treptat de partea Tiraspolului, iar în prezent teritoriul din stânga Nistrului este puternic rusificat.

Războiul propagandistic al Rusiei referitor la Transnistria s-a intensificat în ultima perioadă. Moscova a avertizat că va califica orice fel de acțiune care amenință forțele ruse staționate în Transnistria drept un atac împotriva Rusiei. Totodată, ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina de comasări de trupe în apropierea regiunii transnistrene și de intenția de a provoca un atac sub steag fals care să servească apoi Kievului drept pretext pentru a invada Transnistria, potrivit sursei citate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...