Republica Moldova: Procuratura Generală deschide dosar penal pentru uzurparea puterii de stat de către guvernul PD

Procuratura Generală de la Chişinău a deschis luni un dosar penal pentru uzurparea puterii de stat, în perioada 7 - 14 iunie, de către fostul guvern controlat de Partidul Democrat din Republica Moldova, în baza unei ordonanţe a procurorului general interimar, Dumitru Robu, informează Radio Chişinău şi Ziarul Naţional.

Astfel, procurorul general interimar a anulat ordonanţa anterioară emisă de fostul procuror general interimar, Igor Popa, în 23 iulie, care refuza să declanşeze urmărirea penală împotriva fostului guvern, constatând 'erori de fapt şi de drept' la emiterea acesteia.

Dosarul privind 'uzurparea puterii de stat' în Republica Moldova a fost încredinţat unui grup format din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept, relevă într-un comunicat Procuratura Generală de la Chişinău.

Curtea Constituţională a Republicii Modova a decis la 7 iunie că parlamentul ales pe 24 februarie urmează să fie dizolvat pentru că nu a reuşit până la acea dată să învestească un guvern. La 8 iunie, însă, socialiştii proruşi au creat o majoritate parlamentară cu Blocul ACUM (declarat proeuropean) şi au învestit guvernul premierului Maia Sandu. Timp de o săptămână, în Republica Moldova au existat două guverne - noul executiv al Maiei Sandu şi vechiul, al premierului democrat Pavel Filip. Toate deciziile noii majorităţi parlamentare şi ale noului guvernul erau anulate de Curtea Constituţională. Democraţii au cedat puterea abia pe 14 iunie 2019, aminteşte Ziarul Naţional.

Partidul Democrat a reacţionat printr-un comunicat la decizia parchetului, calificând-o drept 'un nou atac asupra sa din partea actualei guvernări' formate din Partidul Socialist (al preşedintelui Igor Dodon) şi Blocul ACUM.

În acelaşi timp, un tribunal din Moscova a emis luni un mandat de arestare 'în contumacie' pe numele lui Vlad Plahotniuc, controversatul oligarh moldovean, până recent preşedintele Partidului Democrat, despre care presa şi actuala putere de la Chişinău susţin că a controlat toate instituţiile statului de dincolo de Prut. Fostul lider democrat, care recent a renunţat la mandatul de deputat, este vizat într-un dosar penal, fiind suspectat de organizarea şi participarea la o grupare criminală transnaţională de trafic de droguri, conform autorităţilor ruse.

'A fost aprobată solicitarea pentru arestarea preventivă' a lui Vlad Plahotniuc, a indicat Svetlana Skacikova, purtătoare de cuvânt a tribunalului districtual Tverskoi din Moscova.

Arestarea este valabilă două luni din momentul reţinerii efective a suspectului sau din momentul extrădării acestuia în Federaţia Rusă. Datele anchetei instanţei din Moscova arată că Vlad Plahotniuc s-ar afla în prezent în Statele Unite ale Americii, conform portalului Deschide.md. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

5 PNL a devansat Alianţa USR-PLUS în Bucureşti. PSD, spre prăpastie

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake