Republica Moldova: Tentativa de validare a Guvernului Grosu a eşuat

Republica Moldova: Tentativa de validare a Guvernului Grosu a eşuat

Guvernul lui Igor Grosu, candidatul propus la funcţia de premier de preşedintele Maia Sandu, nu a putut fi învestit joi din cauza lipsei de cvorum, după ce deputaţii socialişti şi cei ai platformei "Pentru Moldova" au părăsit şedinţa parlamentului, informează Agora.md, Ziarul de Gardă şi Radio Chişinău.

Parlamentul de la Chişinău s-a reunit joi în sesiune plenară, având pe ordinea de zi 21 de subiecte, printre care şi examinarea acordării votului de încredere programului de activitate şi listei candidaţilor la funcţiile de miniştri în preconizatul guvern Igor Grosu.

Chiar înainte de reuniune, majoritatea parlamentară - formată din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Şor şi foştii democraţi de la platforma "Pentru Moldova" - a anunţat că nu susţine candidatura propusă de Maia Sandu pentru funcţia de premier, insistând, în schimb, să fie desemnat Vladimir Golovatiuc la şefia executivului.

După aceea, preşedinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, a constatat absenţa cvorumului, întrucât în sală mai rămăseseră doar 43 de deputaţi. Astfel, tentativa de învestire a noului guvern a eşuat, conform Deschide.md.

"Primul subiect de pe ordinea de zi este examinarea acordării votului de încredere programului de activitate şi a listei candidaţilor la funcţiile de miniştri în eventualul guvern Grosu. Subiectul de pe ordinea de zi este epuizat. Nu există cvorum. Vom reveni peste o oră în şedinţă şi vom examina următoarele subiecte de pe ordinea de zi", a spus Greceanîi.

Înainte de prezentarea programului, membrii majorităţii au calificat această procedură drept "teatru", "circ" şi "show".

"Consultările au fost mimate, nu a existat vreun interes sincer de a sprijini acest guvern, este un teatru regizat şi nu cred că cineva a luat în serios votul", a declarat deputatul socialist Vlad Bătrâncea, citat de Radio Chişinău.

Igor Grosu are nevoie de cel puţin 51 de voturi pentru a obţine încrederea parlamentului în programul de activitate şi în lista guvernului, voturi care nu pot fi obţinute fără sprijinul unor deputaţi din majoritatea parlamentară.

La 22 martie, Curtea Constituţională a decis că desemnarea lui Igor Grosu drept candidat pentru funcţia de premier este constituţională, respingând sesizarea PSRM.

Cu o zi în urmă, chiar şi deputaţii Platformei DA, a lui Andrei Năstase, fostul aliat al Maiei Sandu, au declarat că, după consultările cu premierul desemnat, şi-au dat seama că însuşi candidatul la şefia guvernului nu-şi doreşte un vot de încredere în parlament, iar acest lucru i-ar putea determina pe deputaţii Platformei DA să nu voteze acest Guvern, notează IPN.

Maia Sandu l-a desemnat la 16 martie pe Igor Grosu, preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), la funcţia de premier al Republicii Moldova, după ce candidatul majorităţii PSRM-Şor, Mariana Durleşteanu, a anunţat pe Facebook că nu mai vrea să candideze la funcţia de premier.

Înainte de aceasta, primul candidat desemnat de Maia Sandu la funcţia de premier fusese Natalia Gavriliţă, vicepreşedinta PAS, care însă a fost respins de parlament la 11 februarie. În aceeaşi zi, Maia Sandu a desemnat-o din nou pe Natalia Gavriliţă la funcţia de premier, dar Curtea Constituţională i-a anulat decretul în 23 februarie, cerându-i să se consulte cu grupurile parlamentare.

Potrivit corespondentului Deutsche Welle la Chişinău, obiectivul urmărit de şefa statului ar fi epuizarea procedurii constituţionale fără să fie învestit un nou guvern, pentru a putea dizolva cât mai rapid actualul parlament, considerat cel mai corupt din istoria Moldovei independente. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale