Republica Moldova: Un guvern minoritar reprezintă riscuri mari, dar alternativele nu sunt mai bune (Maia Sandu)

Republica Moldova: Un guvern minoritar reprezintă riscuri mari, dar alternativele nu sunt mai bune (Maia Sandu)

Un guvern minoritar ar putea să reziste câteva luni, dar ar putea să reziste şi un an de zile, susţine copreşedinta Blocului ACUM, Maia Sandu, care a enunţat anterior această formulă pentru viitoarea guvernare în Republica Moldova. Potrivit Maiei Sandu, un guvern minoritar reprezintă riscuri mari, dar alternativele nu sunt mai bune, iar acest lucru este înţeles şi de partenerii externi, informează luni IPN.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate a declarat, în cadrul emisiunii "Cutia Neagra' de la TV8, că partenerii externi ai Republicii Moldova înţeleg că situaţia este una dificilă, dar înţeleg şi faptul că, dacă ar fi un guvern minoritar angajat în susţinerea valorilor europene, atunci şansele ar fi mai mari ca să se avanseze chiar şi în lipsa unui sprijin majoritar în Parlament.

În opinia sa, situaţia economică din Republica Moldova este complicată, însă dacă rămân aceiaşi oameni, care nu sunt interesaţi şi nici capabili să evite o criză, iar apoi să îmbunătăţească situaţia economica, în câţiva ani situaţia va fi şi mai gravă.

Maia Sandu consideră că procesul de dezoligarhizare pe care îl propune ACUM reprezintă un proces de tranziţie care sperie, însă chiar şi aşa, în opinia sa, instituţiile statului trebuie eliberate din captivitate.

Copreşedinta Blocului ACUM a mai spus că dacă se ajunge la alegeri anticipate, acestea urmează să fie organizate în baza sistemului electoral proporţional. Iar în acest sens, ea speră că socialiştii vor avea suficient curaj ca să voteze modificarea sistemului, în condiţiile în care noul sistem, pentru care a votat şi PSRM, nu a adus avantaje decât Partidului Democrat.

În ceea ce priveşte formula în care (Partidul Acţiune şi Solidaritate) PAS şi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) vor merge la următoarele alegeri, Maia Sandu a declarat ca acest aspect va fi analizat, pentru ca nu este bătută în cuie o formulă anume. Potrivit Maiei Sandu, în mare, echipa ar fi aceeaşi, însă aceasta nu înseamnă că nu s-ar face şi nişte schimbări.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat săptămâna trecută că probabilitatea unor alegeri anticipate este foarte mare, iar în cazul unui scrutin anticipat de pierdut vor avea "cei de dreapta". "Dacă până pe data de 21 iunie Parlamentul nu alege un Guvern şi nu aprobă nicio lege, atunci la expirarea termenului de 30 de zile preşedintele ţării se adresează Curţii Constituţionale pentru a solicita acceptul, confirmarea circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului", a subliniat Igor Dodon. Aceasta ar însemna că cel târziu la sfârşitul lunii iulie preşedintele va dizolva legislativul prin decret şi va anunţa ziua alegerilor parlamentare anticipate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante