Republica Moldova, un stat în 'captivitatea' oligarhilor (coraportori APCE)

Populația din Republica Moldova nu manifestă prea multă încredere în autorități și consideră că țara lor se află în 'captivitatea' oligarhilor. Aceasta este principala concluzie trasă de doi coraportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care au efectuat săptămâna trecută o vizită la Chișinău, relatează luni portalul IPN.

'În acest context negativ, autoritățile poartă o responsabilitate specială față de populație. De la autorități sunt așteptate reforme care să aibă un impact imediat asupra consolidării instituțiilor democratice', se menționează în constatările publicate de către cei doi coraportori APCE în urma vizitei efectuate în Republica Moldova în zilele de 22 și 23 februarie.

Cu această ocazie, Valentina Leskaj și Ögmundur Jónasson și-au exprimat dorința ca ședințele de judecată în cazul ex-premierului Vlad Filat să fie deschise. Ei l-au vizitat pe fostul premier, care se află în arest preventiv, într-un mega scandal de corupție legat de deturnarea a circa 1 miliard de dolari din sistemul bancar al republicii la sfârșitul anului 2014..

În timpul întâlnirilor cu autoritățile moldovene, coraportorii APCE au fost asigurați că Republica Moldova își va îndeplini obligațiile și angajamentele asumate față de Consiliul Europei.

Coraportorii APCE au îndemnat autoritățile de la Chișinău să pună în aplicare cât mai rapid reformele anunțate ce țin de independența sistemului judiciar, pluralismul și independența mass-media, lupta împotriva corupției și consolidarea sistemului bancar.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

3 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

4 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

5 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…