rescEU: Livrările, importurile şi achiziţiile intracomunitare de măşti şi ventilatoare pentru terapie intensivă, scutite de TVA până la 1 octombrie

rescEU: Livrările, importurile şi achiziţiile intracomunitare de măşti şi ventilatoare pentru terapie intensivă, scutite de TVA până la 1 octombrie

Livrările, importurile şi achiziţiile intracomunitare de măşti de protecţie individuale şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU - rezerva de capacităţi a Uniunii Europene, vor fi scutite de TVA până la 1 octombrie 2020, potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.

"Având în vedere participarea României la dezvoltarea unei rezerve Europene de contramăsuri medicale, de echipamente medicale de terapie intensivă şi de echipamente individuale de protecţie, destinate combaterii ameninţărilor transfrontaliere grave pentru sănătate, în contextul epidemiei de COVID-19 şi faptul că taxa pe valoarea adăugată nu reprezintă un cost eligibil în cadrul acordului de grant încheiat în acest sens cu Comisia Europeană, se impune introducerea cu celeritate a unei scutiri temporare de TVA pentru livrările, importurile şi achiziţiile intracomunitare de măşti de protecţie individuale şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU - rezerva de capacităţi a Uniunii Europene. Măsura este limitată în timp - până la 1 octombrie 2020, respectiv pe durata participării României la acest proiect", se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

În prezent, livrările şi achiziţiile intracomunitare de măşti de protecţie individuale şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă nu beneficiază de scutire de TVA. Importurile de astfel de bunuri beneficiază de scutire de TVA până la data de 31 iulie 2020, doar în măsura în care se încadrează în prevederile Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import şi exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru mărfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 în cursul anului 2020.

Potrivit proiectului Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscale, modificarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, vor fi scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de măşti de protecţie individuale şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU - rezerva de capacităţi a Uniunii Europene, efectuate către instituţiile publice responsabile cu constituirea acestei rezerve. Furnizorul justifică scutirea de TVA cu declaraţia pe propria răspundere cu privire la destinaţia bunurilor, pusă la dispoziţia sa de instituţia beneficiară, cel târziu la momentul livrării.

De asemenea, vor fi scutite de taxa pe valoarea adăugată importurile şi achiziţiile intracomunitare de măşti de protecţie individuale şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, efectuate de către instituţiile publice responsabile, pentru constituirea rescEU - rezerva de capacităţi a Uniunii Europene. Scutirea de TVA pentru importul de bunuri se aplică pe baza declaraţiei pe propria răspundere a instituţiei beneficiare, care se depune la organul vamal competent la momentul importului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”