Respingerea candidaturii lui Trocsanyi, o "vânătoare de vrăjitoare" (eurodeputat Fidesz)

Eurodeputatul ungar Laszlo Trocsanyi, căruia Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) i-a respins joi candidatura la postul de comisar european pentru vecinătate şi extindere, a apreciat într-o declaraţie citată de MTI că a fost vorba de o decizie politică lipsită de orice temei, asigurând că va lua măsurile legale necesare.

Eurodeputatul Fidesz Jozsef Szajer a reclamat la rândul său, într-o discuţie cu ziariştii ungari de la Bruxelles după audiere, că ar avea loc "o vânătoare de vrăjitoare" şi că exponenţii stângii europene îl atacă pe Trocsanyi pentru că, în calitate de ministru al justiţiei, a elaborat şi aprobat legi care au pus capăt migraţiei ilegale în Ungaria.

Vicepreşedintele JURI Serghei Lagodinsky a explicat presei că membrii comisiei au stabilit existenţa unui conflict de interese între candidatura lui Trocsanyi şi firma de avocatură Nagy & Trocsanyi, care are contracte cu statul ungar.

În schimb, potrivit lui Szajer, respectiva firmă înfiinţată de Trocsanyi nu a încheiat niciun contract nou cu statul în cei cinci ani de mandat al acestuia la justiţie, ci doar a continuat aplicarea celor anterioare, iar JURI nu a formulat niciun argument care să expună un conflict real de interese.

"Decizia este inacceptabilă şi constituie un abuz la lege. JURI a încălcat reglementările UE prin această decizie", a mai spus Jozsef Szajer.

Biroul de informare al guvernului ungar şi formaţiunea guvernamentală ungară Fidesz au afirmat la rândul lor în reacţie la respingerea candidaturii lui Trocsanyi că aceasta a fost determinată de susţinătorii migraţiei. Membrii PE care susţin migraţia "nu pot tolera" să aibă în Comisia Europeană pe cineva care a fost ministru al justiţiei când Ungaria şi-a închis graniţele faţă de migranţi, a indicat guvernul ungar, în timp ce Fidesz a remarcat că susţinătorii migraţiei nu precupeţesc niciun efort pentru a împiedica numirea lui Trocsanyi şi a exercita noi presiuni asupra Ungariei.

În schimb, Coaliţia democratică (DK, opoziţie) a apreciat că nu doar candidatura lui Trocsanyi a eşuat în urma deciziei de joi a JURI, ci şi politicile premierului Viktor Orban. Decizia arată că "Trocsanyi este corupt şi nu i se permite nici măcar să ia parte la cursă", a comentat purtătorul de cuvânt al partidului, Balazs Barkoczki.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

3 „Era împreună cu Mihaela Rădulescu la sediul PD. A dat-o Berceanu afară din curte” / Prima amintire a lui Băsesc…

4 Document-BOMBĂ! Avocatul general al CJUE arată că înființarea Secției Speciale PSD încalcă legislația UE!

5 Semne de panică la panarame! Cocina TV dezgroapă declarații pro-Firea și anti-Nicușor Dan făcute în 2016 de Mi…