Responsabil din echipa de tranziție, într-un e-mail: Rusia 'i-a făcut cadou alegerile' lui Trump(presă)

Responsabil din echipa de tranziție, într-un e-mail: Rusia 'i-a făcut cadou alegerile' lui Trump(presă)

Un responsabil de rang înalt din echipa de tranziție a președintelui american Donald Trump a scris într-un e-mail datat 29 decembrie că Rusia "tocmai i-a făcut cadou (lui Trump) alegerile din SUA", potrivit unui articol publicat sâmbătă de The New York Times și preluat duminică de CNN.

 The New York Times a obținut e-mailuri care relevă că KT McFarland, pe atunci consilieră pe probleme de tranziție a lui Trump și care a devenit ulterior adjuncta consilierului pentru probleme de securitate națională Michael Flynn, a scris că sancțiunile administrației Barack Obama împotriva Rusiei ca represalii la amestecul în alegerile din 2016 vor face mai dificilă îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări.

"Dacă va fi o escaladare de genul 'dinte pentru dinte', Trump va avea dificultăți în a îmbunătăți relațiile cu Rusia, care tocmai i-a făcut cadou alegerile din SUA", a scris McFarland în e-mailul respectiv, potrivit NYT. Un avocat al Casei Albe a declarat ziarului vineri că de fapt McFarland nu a făcut altceva decât să relateze modul în care democrații prezentau rolul Rusiei în alegerile americane. McFarland a mai scris în e-mail-uri că sancțiunile administrației Obama asupra Rusiei aveau ca scop discreditarea victoriei lui Trump la prezidențialele din 2016.

CNN transmite că nu a putut confirma din surse independente relatarea NYT.

E-mail-urile au mai dezvăluit că Michael Flynn se afla în contact strâns cu alți membri ai echipei de tranziție atât înainte, cât și după ce a discutat cu Serghei Kisliak, care era la acea vreme ambasadorul Rusiei în SUA, despre sancțiunile americane împotriva Moscovei, potrivit NYT. Conform aceleiași surse, e-mail-urile contrazic în mod evident modul în care Casa Albă a încercat să-l prezinte pe Flynn, și anume drept cineva care a acționat pe cont propriu.

După ce Flynn a pledat vinovat vineri și a recunoscut că a mințit FBI în legătură cu contactele sale cu Kisliak, Ty Cobb, consilierul special al Casei Albe, a declarat că "nimic din mărturia sa sau din inculpare nu implică pe altcineva în afară de domnul Flynn".

Ca parte a încercărilor de a intra în contact cu Rusia, McFarland a scris că Flynn va discuta cu Kisliak, relatează NYT. "Răspunsul Rusiei va fi cheia în următoarele câteva zile", îi scria McFarland într-un e-mail altui responsabil din echipa de tranziție, Tom Bossert, care este în prezent consilier al lui Trump pe probleme de securitate internă. Ea a mai scris că sancțiunile împotriva Rusiei aveau ca scop "să-l atragă pe Trump în capcana de a spune ceva" în apărarea Rusiei și "să discrediteze victoria lui Trump, spunând că se datorează amestecului Rusiei", potrivit NYT. Bossert a răspuns cerându-le consilierilor de rang înalt "să apere acum legitimitatea alegerilor".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…