Restaurante închise în Grecia în semn de protest faţă de noile măsuri anti-Covid

Restaurante închise în Grecia în semn de protest faţă de noile măsuri anti-Covid

Patronii de restaurante din Grecia au decis marţi să închidă porţile pentru o grevă de 24 de ore, denunţând astfel înăsprirea controalelor şi majorarea amenzilor în caz de nerespectare a noilor restricţii, introduse ca răspuns la înmulţirea cazurilor de infecţie cu coronavirus, transmite AFP.

"Kliston" (-închis în limba greacă nr.-) era mesajul afişat la intrarea în restaurantele din centrul Atenei şi din alte oraşe ale Greciei, această mişcare de protest fiind o raritate într-o ţară unde mersul la restaurant este una dintre distracţiile favorite.

Ca reacţie la înmulţirea cazurilor de infecţie cu coronavirus şi la zecile de decese înregistrate în fiecare zi, Guvernul de la Atena a impus, în urmă cu zece zile, obligativitatea certificatului verde pentru restaurantele şi cafenele în aer liber şi de asemenea a dublat amenzile pentru firmele din acest sector care nu respectă regulile, amenzi care în prezent ajung la 5.000 de euro.

"Multor persoane le este teamă să iasă la restaurant după noile măsuri, numărul de persoane nevaccinate este mare, suntem forţaţi să controlăm pe toată lumea", se plânge Yorgos, un angajat la o tavernă din Plaka, un cartier din centrul istoric al Atenei deosebit de frecventat de turişti.

Federaţia Proprietarilor de Restaurante din Grecia (Poeset) a cerut într-un comunicat de presă reducerea amenzilor şi diminuarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), reamintind "gravele probleme" cu care se confruntă actorii din acest sector. Federaţia subliniază de asemenea necesitatea ca Guvernul să ia măsuri adecvate pentru a asigura viabilitatea societăţilor din domeniul restaurantelor, după "pierderile importante" provocate de pandemie, estimate la 37,2% între 2019 şi 2020, conform cifrelor oficiale.

"În primul semestru al acestui an, 68% dintre societăţile din sectorul restaurantelor au declarat că cifra lor de afaceri a scăzut, în medie, cu 51,8%, potrivit datelor oficiale", subliniază Poeset. "Din păcate, perioada bună din ultimele patru luni (-care corespunde cu sezonul turistic estival-nr.) nu este suficientă pentru a acoperi pierderile din ultimele 16 luni", adaugă organizaţia.

Aproximativ 37% dintre cei 10,7 milioane de locuitori ai Greciei nu s-au vaccinat iar luni această ţară a înregistrat 72 de decese în ultimele 24 de ore şi 6.950 de noi cazuri de infecţie cu Covid-19, ceea ce duce numărul total al persoanelor decedate de coronavirus la 16.838 iar numărul infectaţilor la 838.824 de persoane. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Când oamenii văd la televizor că se poate / O poveste din România reală. Cu una care se visa procuror și alta care a devenit penală...

2 Denisa de la „Bambi” povestește cum a ajuns milionară în euro

3 Surpriza de la Cotroceni / „Vreau să-i strâng mâna” / Pe cine a vrut să întâlnească în mod special Regele Charles al III-lea

4 Se pregătește recunoașterea oficială a existenței extratereștrilor? NASA analizează peste 800 de fenomene inexplicabile

5 Profesorul Fukuyama / Ucraina va învinge!