Rețelele de traficanți au câștigat între 5 și 6 miliarde de dolari în 2015 de pe urma migranților în Europa (Interpol)

Rețelele de traficanți au câștigat între 5 și 6 miliarde de dolari în 2015 de pe urma migranților în Europa (Interpol)

Rețelele de traficanți de persoane în Europa au câștigat între 5 și 6 miliarde de dolari de pe urma valului de migrație de anul trecut, ceea ce face din această activitate una dintre cele mai profitabile de crimă organizată, relevă un raport comun al agențiilor de poliție Europol și Interpol, preluat de Reuters și EFE.

În documentul publicat marți, agențiile subliniază că, în 2015, intrarea în Uniunea Europeană a 90% dintre migranți și refugiați a fost facilitată de rețele infracționale cu structuri flexibile, situate de-a lungul rutelor de migrație, iar procentul este probabil să fie chiar mai mare în acest an.

Din cei în jur de 1 milion de migranți intrați în UE în 2015, majoritatea au plătit între 3.000 și 6.000 de euro (3.400-6.800 de dolari), rezultând pentru rețelele de trafic un profit estimat la 5-6 miliarde de dolari, afirmă raportul.

Pentru a spăla bani sau a-i introduce în economia legală, curierii transportă sume mari în numerar peste granițe, iar traficanții recurg la firme de închirieri de mașini, magazine alimentare, restaurante sau companii de transport.

Conform raportului, principalii organizatori au provenit din aceleași țări ca și migranții, însă adesea dețineau permise de rezidență sau pașapoarte europene.

'Structura de bază a rețelelor de trafic de migranți include lideri care coordonează activități de-a lungul unei rute date, organizatori care gestionează activitățile la nivel local prin contacte personale și intermediari care îi ajută pe organizatori și în activitățile de recrutare', se arată în raport, care amintește și practica unor funcționari corupți de a permite, în schimbul unor sume de bani, trecerea vehiculelor la frontiere sau de a elibera ambarcațiuni cu migranți.

În jur de 250 de "hotspoturi" de trafic — adesea gări, aeroporturi sau autogări—, 170 în interiorul și 80 în afara UE, au fost identificate.

Autorii raportului nu au găsit dovezi despre dispute între grupările infracționale, însă rețelele mai mari le-au preluat treptat pe cele mai mici.

În 2015, marea majoritate a migranților au întreprins traversări periculoase ale Mediteranei dinspre Turcia sau Libia, continuându-și apoi călătoria cu trenul. În jur de 800.000 se află încă în Libia așteptând să plece spre Europa, menționează raportul, care avertizează că intensificarea controalelor la frontiere este probabil să crească atractivitatea călătoriilor aeriene, cu documente false închiriate migranților și apoi restituite intermediarilor.

Rutele de trafic de migranți ar putea fi folosite și pentru contrabanda cu droguri sau arme și există îngrijorări tot mai mari că la ele ar putea recurge și luptători străini radicalizați pentru a intra pe teritoriul UE. Raportul menționează însă că nu există deocamdată date concrete care să sugereze că grupări militante au apelat în mod constant sau au cooperat cu rețele de crimă organizată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”