RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII BUCUREȘTI

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII BUCUREȘTI

Sinteza principalelor știri difuzate de Redacția Știri Interne - București în săptămâna 26-30 iunie:

Săptămâna aceasta, noul Guvern a depus jurământul, după ce luni președintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea PSD-ALDE și l-a desemnat premier pe Mihai Tudose. Tot în aceasta săptămână, procurorii Parchetului General au dispus clasarea dosarului privind adoptarea de către Guvern a Ordonanței 13, iar șeful statului a promulgat legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

*** Miniștrii Guvernului Mihai Tudose au depus jurământul, joi, la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu. Tot joi, Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului.

Klaus Iohannis le-a cerut celor din coaliția PSD — ALDE, dar și celor de la UDMR să termine cu ''țopăiala fiscal-bugetară'', subliniind că românii trebuie să aibă garanția că Guvernul apără și promovează statul de drept.

''Stimați pesediști, aldiști, udemeriști, în numele românilor vă rog să terminați cu această țopăială fiscal-bugetară. Taxa de solidaritate (...) fiți solidari cu românii și guvernați responsabil. Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernați în așa fel încât românii să aibă garanția că Guvernul României apără și promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanței 13'', a spus Klaus Iohannis la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Mihai Tudose.

* Noul Cabinet este format din:
* Mihai Tudose — prim-ministru;
* Sevil Shhaideh — viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene;
* Grațiela Leocadia Gavrilescu — viceprim-ministru, ministrul Mediului;
* Ion-Marcel Ciolacu — viceprim-ministru;
* Carmen Daniela Dan — ministrul Afacerilor Interne;
* Teodor Viorel Meleșcanu — ministrul Afacerilor Externe;
* Adrian Tuțuianu — ministrul Apărării Naționale;
* Ionuț Mișa — ministrul Finanțelor Publice;
* Tudorel Toader — ministrul Justiției;
* Petre Daea — ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
* Liviu-Marian Pop — ministrul Educației Naționale;
* Lia-Olguța Vasilescu — ministrul Muncii și Justiției Sociale;
* Mihai-Viorel Fifor — ministrul Economiei;
* Toma-Florin Petcu — ministrul Energiei;
* Alexandru-Răzvan Cuc — ministrul Transporturilor;
* Ilan Laufer — ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat;
* Florian-Dorel Bodog — ministrul Sănătății;
* Lucian Romașcanu — ministrul Culturii și Identității Naționale;
* Adriana-Doina Pană — ministrul Apelor și Pădurilor;
* Lucian Puiu Georgescu — ministrul Cercetării și Inovării;
* Lucian Șova — ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale;
* Marius-Alexandru Dunca — ministrul Tineretului și Sportului;
* Mircea-Titus Dobre — ministrul Turismului;
* Andreea Păstîrnac — ministrul pentru Românii de Pretutindeni;
* Gabriel Petrea — ministrul Consultării Publice și Dialogului Social;
* Viorel Ilie — ministrul pentru Relația cu Parlamentul;
* Rovana Plumb — ministrul delegat pentru Fonduri Europene;
* Victor Negrescu — ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

*** Procurorii Parchetului General au dispus clasarea dosarului privind adoptarea de către Guvern a Ordonanței 13, prin care erau aduse mai multe modificări Codurilor penale.

Parchetul General invocă, în motivarea soluției de clasare a dosarului privind OUG 13, considerente care apar în decizia Curții Constituționale pronunțată în urma sesizării privind existența unui conflict juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și DNA, arătând că aspectele sesizate "nu pot face obiectul activității de cercetare penală".

În cadrul anchetei, procurorii l-au audiat, în aprilie, în calitate de martor, pe fostul ministru al Justiției Florin Iordache.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat că decizia de clasare a dosarului privind OUG 13 era "necesară și firească", adăugând însă că a durat prea mult.

*** Parchetul General a dispus, marți, clasarea dosarului în care s-au efectuat cercetări "in rem" după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009.

"Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei menționate anterior, întrucât — din coroborarea probelor administrate — s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/inițiat de către persoanele nominalizate, acte/acțiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art.5 Cod penal (art.248 rap. la art.2481 din vechiul Cod penal) și al infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale, prev. de art.391 alin.3 și 4 din Codul penal cu aplic. art.5 Cod penal (fost art.62 alin. 3 și 4 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României)", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

În luna aprilie, procurorii au deschis un dosar penal "in rem" sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale, ca urmare a informațiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic privind implicarea unor autorități publice sau persoane în procesul electoral din decembrie 2009.

Ulterior, la Parchet au fost audiați printre alții Dan Andronic, Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu și Neculai Onțanu.

În paralel cu ancheta procurorilor, a fost constituită o comisie parlamentară, care a audiat mai multe persoane în legătură cu alegerile prezidențiale din 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a scris că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

*** Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, miercuri, sentința definitivă în dosarul privind șantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, în care sunt inculpați fostul director al Antena TV Group Sorin Alexandrescu, omul de afaceri Dan Voiculescu și fiica acestuia, Camelia Voiculescu.

—Fostul director al Antena TV Group Sorin Alexandrescu a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru infracțiunea de șantaj.

—Camelia Voiculescu a fost condamnată la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la șantaj, cu un termen de încercare de 3 ani și șase luni.

—Șerban Pop, fost președinte al ANAF, a primit doi ani cu suspendare și efectuarea a 80 de zile de muncă în folosul comunității.

—Antena TV Group a fost sancționată cu o amendă penală de 200.000 lei.

—Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost achitat pentru infracțiunea de complicitate la șantaj.

—Instanța supremă a mai decis achitarea lui George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum și a societăților SC Intact Publishing și SC Antena 3 SA, acuzate de DNA de șantaj și complicitate la șantaj în formă continuată.

Instanța a dispus ca decizia să fie publicată pe Antena 1, de zece ori, timp de o lună, în intervalul orar 18,00 — 20,00.

*** Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de promulgare a Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Prin promulgarea acestei legi, arată Administrația Prezidențială, șeful statului 'susține necesitatea de creștere a veniturilor salariale, în mod sustenabil, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor'.

'Este evident faptul că România are nevoie de un cadru legislativ care să introducă ordine în sistemul public de salarizare, astfel încât să fie eliminate inechitățile și disfuncționalitățile salariale', arată Administrația Prezidențială.

În același timp, potrivit sursei citate, președintele României susține necesitatea unei creșteri sustenabile a salarizării în sectorul bugetar, care să asigure motivațiile adecvate și performanțele necesare din partea tuturor beneficiarilor'.

*** Trei militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte au murit în urma unui accident petrecut joi seară în județul Argeș iar nouă au fost răniți, după ce autocamionul în care se aflau s-a răsturnat în afara carosabilului, în apropiere de localitatea Valea Urdei. Autocamionul era ultimul dintr-o coloană de patru vehicule militare care se deplasa dinspre Cincu spre Câmpulung.

Potrivit MApN, militarii decedați sunt plutonierul-major Mihai Ionuț Toma, caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană și caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader.

Plutonierul-major Mihai Ionuț Toma avea 38 de ani și era necăsătorit. Era veteran al teatrelor de operații, cu două misiuni executate în Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2002.

Caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader era în vârstă de 32 de ani, era căsătorit și avea un copil. Executase o misiune în teatrul de operații din Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2008.

Caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană, avea 40 de ani, era angajat al MApN din anul 2002. Era căsătorit și avea un copil.

Militarii răniți au fost transportați la mai multe spitale.

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București au deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu accidentul.

*** Un bărbat în vârstă de 39 de ani din Argeș, suspectat de propagandă teroristă în favoarea DAESH și de intenția de a organiza un atentat la o bază militară din România, a fost prins de procurori și dus la sediul DIICOT din Pitești pentru audieri, potrivit reprezentanților instituției.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, zis "Ibrahim", a utilizat pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale DAESH și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte.

În primăvara anului 2015, suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenție căile și punctele de acces, precum și modalitatea în care acesta este îngrădit.

"Datele și informațiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziția unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015", mai spune DIICOT.

Conform SRI, bărbatul a intrat în atenția Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și online, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea.

AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”