Reuniune de urgență a conducerii NATO. Pompeo: Trupele americane ar putea fi ținta unor represalii ale Iranului

Reuniune de urgență a conducerii NATO. Pompeo: Trupele americane ar putea fi ținta unor represalii ale Iranului

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu. Reuniunea la nivel de ambasadori a principalului for de decizie al Alianţei, programată pentru ora 14:00 GMT, va evalua situaţia din zonă după uciderea într-un raid american în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

Convocarea ședinței extraordinare vine la scurt timp după ce Parlamentul irakian a adoptat o rezoluție prin care cere guvernului să pună capăt prezenței trupelor străine și să se asigure că acestea nu vor folosi teritoriul, spațiul aerian și maritim al țării în niciun scop.

Coaliţia internaţională condusă de SUA tocmai anunțase suspendarea activităţilor de sprijin pentru trupele irakiene pentru a se concentra asupra protejării propriilor baze.

5.000 de militari americani sunt staționați în Irak, aceștia ajutând la instruirea armatei irakiene. Mii de trupe americane au rămas în țară pentru a participa la lupta de la graniță împotriva așa-zisului Stat Islamic.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a declarat anterior că este posibil ca trupele americane staţionate în Orientul Mijlociu să fie ţinta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Soleimani.

''Estimăm că sunt mari şanse ca Iranul să comită o greşeală şi să ia decizia de a ataca forţe ale noastre, militari ai noştri în Irak sau soldaţi în nord-estul Siriei. Iranul ar face o gravă greşeală dacă va ataca, dar noi ne pregătim'', a spus Pompeo la postul Fox News, potrivit Agerpres.

Oficiali iranieni au promis că ţara lor va răzbuna moartea acestui general, care conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe şi pe seama căruia Statele Unite au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi americani în regiune.

În replică, preşedintele Donald Trump, care a ordonat operaţiunea în care a fost ucis Soleimani, a spus că SUA au stabilit o listă cu 52 de obiective iraniene - numărul americanilor luaţi ostatici în 1979 la ambasada americană din Teheran - care vor fi lovite în eventualitatea unor represalii iraniene, printre aceste obiective fiind şi situri cultural-istorice.

Raidul american a fost criticat de responsabili irakieni, care au acuzat SUA de încălcare a suveranităţii Irakului, iar parlamentul de la Bagdad a adoptat duminică o rezoluţie prin care cere retragerea tuturor trupelor străine din Irak, solicitare susţinută de premierul irakian demisionar Adel Abdul Mahdi.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro