Reuniunea G20 s-a încheiat fără un comunicat comun. Statele occidentale nu au căzut de acord

Reuniunea G20 s-a încheiat fără un comunicat comun. Statele occidentale nu au căzut de acord

Participanţii la reuniune au încercat să găsească soluţii pentru criza alimentară şi cea energetică, precum şi pentru stoparea creşterii inflaţei în cele două zile ale Summitului organizat pe insula indoneziană Bali. O nouă confruntare între statele occidentale a făcut însă imposibil consensul necesar redactării unui comunicat comun, relatează Agerpres .

Indonezia, care deţine preşedinţia rotativă a G20, a emis o declaraţie, în care evidenţiază punctele asupra cărora statele participante au fost de acord. Astfel, G20 s-a angajat să creeze un forum în care miniştrii agriculturii şi de finanţe să caute soluţii pentru nevoile de alimente şi îngrăşăminte.

Sursa citată a mai menţionat că au fost făcute şi „progrese asupra creşterii rolului sectorului privat şi celui al instituţiilor financiare în combaterea schimbărilor climatice”, subliniind că membrii au fost de acord asupra necesităţii reglementării criptomonedelor şi a colaborării lor în chestiuni fiscale, cu obiectivul aplicării din 2024 a unui impozit minim de 15% pe profitul multinaţionalelor.

De asemenea, preşedinta executivă a Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, le-a cerut statelor G20 să „facă tot ce le stă în putere pentru a diminua creşterea inflaţiei”, să-şi adapteze politicile bugetare şi să coopereze, avertizând că „perspectivele s-au deteriorat semnificativ şi incertitudinile sunt foarte mari”.

Indonezia nu a cedat presiunilor statelor occidentale care i-au cerut să excludă Rusia de la întâlnire. Doi responsabili ruşi au fost prezenţi, în timp ce ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a intervenit prin legătură video, la fel şi omologul său ucrainean Serghei Marcenko, mai arată sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...