Reuters: Cele două nave cu grâu din România și Franța sunt încă în custodia procurorilor egipteni

Cele două nave cu grâu din România și Franța, respinse de Autoritatea pentru carantină din Egipt pe motiv că ar conține semințe de mac, sunt încă în custodia procuraturii și nu au fost eliberate, au anunțat sâmbătă oficialii de la Cairo, transmite Reuters.

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a provocat îngrijorări în rândul traderilor în ultimele săptămâni după ce a refuzat intrarea în tară a două nave cu grâu pe motiv că conțin semințe de mac. Autoritatea pentru carantină din Egipt a deferit cazul procurorilor, care nu au luat încă o decizie finală dacă grâul va trebui re-exportat. Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj.

Săptămâna aceasta, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că a ajuns la concluzia că semințele de mac prezente în grâul provenit din România și din Franța nu sunt dăunătoare, adăugând că grâul va fi cernut. "Potrivit unui raport semnat de președintele Autorității pentru carantină, semințele de mac găsite în grâul din România nu sunt de tipul celor din care se produce opium. În consecință procedura care va fi urmată este cernerea", a declarat vice-presedintele GASC, Ahmed Youssef.

Traderii urmăresc cu atenție acest caz si au avertizat că orice respingerea ar putea să îi determine sa boicoteze licitațiile organizate de GASC, protestând fata de ceea ce ei au numit măsuri excesive de inspecție. "Toți furnizorii vor așteaptă să vadă ce se întâmplă", a declarat un trader de la Cairo.

Procurorii încă nu au anunțat când vor fi eliberate navele cu grâu și va fi cernută încărcătura.

General Ashraf Abdel Moneim, directorul portului de la Marea Roșie unde se află cele două nave, a precizat că vapoarele încă se află în port, în custodia procurorilor, și se așteaptă decizia acestora. Un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Hamid Abdel Dayem, a dat asigurări că va urma eliberarea navelor și cernerea grâului.

Anul trecut, în urma boicotării licitațiilor sale de către traderii de cereale, autoritățile egiptene au trebuit să renunțe la cerințele conform căruia grâul importat trebuia să aibă un conținut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil. În plus, autoritățile egiptene nu mai trimit inspectori guvernamentali peste hotare să aprobe grâul care urmează să ajungă în Egipt, folosind în schimb companii private.

Însă noul sistem a fost contestat, cu succes, în justiție de un grup de inspectori ai Autorității pentru carantină din Egipt care au susținut că există riscul contaminării cu substanțe periculoase pentru plante și animale. Guvernul de la Cairo nu a implementat încă decizia tribunalului, ceea ce pune noul sistem sub semnul întrebării.

GASC ar urma să cumpere aproximativ șapte milioane de tone de grâu în anul fiscal care a început în luna iunie 2017 pentru a putea asigura materia primă necesară unui program de pâine subvenționată de care depind zeci de milioane de egipteni.

Autoritățile române și reprezentanții traderilor au susținut că nu există nicio informație oficială cu privire la respingerea grâului românesc de către GASC, Portul Constanța având un sistem foarte bun de monitorizare a calității.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

2 12 state au activat Garda Națională din cauza revoltelor care s-au extins pe întreg teritoriul american

3 Vânzători de țară! / PSD refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul e…

4 Economia Suediei, țara cu cea mai controversată politică anticoronavirus, a crescut în primul trimestru

5 Procurorii din Bulgaria au găsit în timpul unei percheziții la un ministru o listă cu patroni de presă și afac…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă