Reuters: Gazprom vrea să folosească influența OMV pentru extinderea gazoductului Nord Stream

Reuters: Gazprom vrea să folosească influența OMV pentru extinderea gazoductului Nord Stream

Gazprom a semnat vineri acorduri de cooperare cu OMV, încercând să-și intensifice lobby-ul pentru proiectul gazoductului Nord Stream-2, care ar dubla livrările de gaze directe între Rusia și Germania, transmite Reuters.

Livrările de gaze rusești, care reprezintă o treime din consumul european de gaze, au fost din ce în ce mai mult politizate, în urma implicării Rusiei în criza din Ucraina.

Gazprom vrea să ocolească Ucraina, prima rută a gazului rusesc spre Europa, prin extinderea rețelei de gazoducte, în special prin Nord Stream, dar UE se opune planului.

Alexei Miller, șeful Gazprom, a afirmat vineri că nu există dubii privind construcția Nord Stream-2, care prevede dublarea actualei capacități a gazoductului la 110 miliarde metri cubi (bcm), până la sfârșitul lui 2019. Totuși, unii lideri europeni se opun proiectului, care este sprijinit de E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie.

Gazprom a anunțat vineri că acordurile semnate cu OMV la Sankt Petersburg includ furnizarea de țiței rusesc companiei austriece. O sursă familiară cu planurile Gazprom susține că firma vrea să folosească puterea de influență a OMV pentru a obține aprobarea gazoductului Nord Stream-2.

"Acesta este obiectivul major a evenimentului de vineri, lobby-ului OMV", susțin sursele.

Gazprom livrează deja gaze naturale Germaniei via o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. Anul trecut, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construirea a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Un acord preliminar privind schimbul de active a fost semnat în septembrie. OMV va achiziționa o participație de 24,98% în zonele IV și V ale formațiunii Achimov din zăcământul energetic Urengoy aflat în Siberia.

Schimbul de active va include active deținute de OMV în Marea Nordului și Marea Norvegiei, și nu active din Austria, a afirmat vineri directorul general al OMV, Rainer Seele, aflat în vizită în Rusia.

Agenția rusă RIA Novosti a anunțat, citând surse de la Gazprom, că gigantul rus ar putea furniza OMV 1,5 milioane de tone de petrol anul acesta. Traderii au declarat pentru Reuters că subsidiara Gazprom, Gazprom Neft, va începe luna aceasta furnizarea de țiței Ural către OMV, conform contractului încheiat între cele două companii.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Energiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,3572% alți acționari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Upstream (Explorare și Producție), Downstream Oil (Rafinare și Marketing), Downstream Gas (Gaze și Energie).

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”