Reuters: Iertată pentru criza provocată de valul de migranți, Angela Merkel este în pole-position pentru al patrulea mandat

Reuters: Iertată pentru criza provocată de valul de migranți, Angela Merkel este în pole-position pentru al patrulea mandat

Victoria conservatorilor cancelarului Angela Merkel la alegerile regionale desfășurate duminică în cel mai populat land al Germaniei este un semn puternic că votanții au iertat-o pe șefa guvernului pentru politica ușilor deschise față de migranți și înclină să-i încredințeze la legislativele din septembrie al patrulea mandat în fruntea executivului, comentează luni agenția Reuters.

Reușita Uniunii Creștin-Democrate (CDU) în landul Renania de Nord-Westafalia este o lovitură puternică încasată de noul lider al Partidului Social-Democrat (SPD), Martin Schulz, care reușise în februarie-martie să ridice această formațiune în sondaje și să aducă speranța că va urma o schimbare după 12 ani de guvernare Merkel.

Dar aceasta din urmă 'a renăscut din cenușa anului 2016, când a fost mult criticată pentru politica brațelor deschise față de refugiați', remarcă Josef Joffe, publicist al săptămânalului Die Zeit.

Acesta menționează că Angela Merkel beneficiază acum de pe urma încetinirii afluxului de migranți la circa 280.000 de persoane, față de 900.000 în anul 2015, situație care se datorează deciziilor statelor vecine de a-și închide granițele pentru migranți și acordului dintre UE și Turcia, dar și unor acțiuni adoptate de Germania pe plan intern.

Observând temerile electoratului, coaliția guvernamentală alcătuită din CDU și SPD a luat măsuri pentru grăbirea examinării cererilor de azil și a expulzării celor cărora li se resping acest cereri, hotărând de asemenea interzicerea portului vălului islamic burka de către funcționarii publici în timpul serviciului.

În declarațiile date presei după anunțarea rezultatului scrutinului din Renania de Nord-Westfalia, la care CDU a obținut 33% din voturi, cu aproape două procente peste SPD, Angela Merkel a subliniat, potrivit agenției EFE, că acest rezultat se datorează faptului că partidul ei a știut 'să pună degetul pe rană' în ceea ce privește temele care 'interesează și preocupă' cetățeanul, de la starea școlilor în care învață copiii și până la problema securității.

'În anul 2015 ne-am confruntat cu o enormă sarcină umanitară odată cu primirea refugiaților. Situația de atunci nu se poate repeta. Acum obiectivul major este să reușim integrarea acelora care vor rămâne în țara noastră', a spus ea în intervenția de luni.

Iar pe măsură ce criza provocată de valul de migranți a început să nu mai domine gândurile electoratului german și în timp ce partidul anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD) se vede măcinat de lupte interne, Angela Merkel își recâștigă rolul de ancoră de stabilitate, mai ales în contextul amplificării temerilor privind ascensiunea populismului.

De asemenea, sub conducerea Angelei Merkel economia germană continuă să crească, iar șomajul a scăzut la un nivel record. Pe de altă parte, imaginea în care președintele american Donald Trump — care a primit-o pe Angela Merkel la Casa Albă — laudă sistemul de învățământ german amintește de statura globală a șefei executivului de la Berlin, ea având o influență fără egal în UE și a fost de mai multe ori cotată de revista Forbes drept cea mai puternică femeie din lume.

În plus, 'Angela Merkel este pentru partidul ei calul care-l trage înainte, ceea ce în mod evident lipsește SPD-ului', după cum notează cotidianul Frankfurter Allgemeine.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...